Република Зимбабве е страна без излаз на море, разположена в южната част на Африка, заключена между реките Замбези и Лимпопо. Тя граничи с ЮАР на юг, Ботсвана на югозапад, Замбия на север и северозапад и с Мозамбик на изток и свероизток. Между долината на Замбези на север и долината Лимпопо на юг са разположени платото Марабеле и планината Инянгане.

Едни от най-древните хора, населявали платото на Родеия, са били пигмеите, които VIII век се смесват с представители на земеделската група шона. През XI век друга етническа група се установява по тези земи и започва да изработва каменни изделия и паметници, много от които са се запазили и до днес.

Около XV век владенията се обединяват в империя, наречена Мономотапа, която контролира търговията със злато. Португалската експанзия по земите на Зимбабве замира, но започва отново през XVIII век. През 1953 г. империята влиза в състава на федерация Родезия и Нясалънд. През 1965 г. бялото правителство на Ян Смит провъзгласява независимостта на Южна Родея.

В Зимбабве най-голямата етническа група отново е тази на групата нигер-конго, в която влизат 9 народа, и която представлява 97,7% от етническия състав на населението. След нея се нарежда групата на англоафриканци с 1.9 %.Официален език - английски, местни езици - чишона (шона).

Конфесионалният състав на населението на Зимбабве е в следното съотношение: християни - 48.6 %, християно-африкански църкви и секти - 16.3 %, мюсюлмани - 0.2 %, индуисти - 0.1 %, юдаисти - 0.1 %, и местни традиционни вярвания и култове - 34.7%.

Зимбабве е една от икономически най-добре развитите страни в Африка. Основа на икономиката й са отрасли като обработващата, миннодобивната промишленост и селското стопанство. Промишлеността е представена от хранително-вкусова, текстилна, дървообработваща, химическа, металургична, сглобяване на автомобили и циментова промишлености. Селското стопанство на страната се развива с много добри темпове благодарение на хиляди ферми на зимбабвийци от европейски произход. Произвежда се захарна тръстика, чай, тютюн, цитруси, пшеница и др. Отглежда се едър рогат добитък, овце, свине. Зимбабве се задоволява напълно със селскостопанска продукция и изнася за съседните държави.

Туризмът на Зимбабве е развиващ се сектор на неговата икономика. Зимбабве се гордее с няколко големи туристически атракции. Една от тях е водопада Виктория, намиращ се на река Замбези, който е общ между Замбия и Зимбабве. Интерес представляват още националният парк на водопада, а също и най-големия национален парк – Хванге, както и столицата Хараре.

Националната галерия на Зимбабве, намираща се в Хараре, е последната дума на африканското изкуство и материална култура. Градините на Хараре пък са най-големият парк в града. Те разполагат с жива музика през уикендите, както и с умалено копие на дъждовна гора, включващо и макети на водопада Виктория и пролома на Замбези. Друга непреходна по значимост забележителност е Велик Зимбабве, който освен това е и следващото по значение археологическо африканско находище след египетските пирамиди.

Племето Шона започнало тези постройки преди около 900 години.каменните крепости са друго чудо на Зимбабве, които предизвикват възхищение на всеки посетител на тази страна. Някои от останките датират от VI в., като сред тях бил намерен и китайски порцелан. За първи път за грандиозни каменни дворци в сърцето на Африка се съобщава в португалските хроники за Мозамбик от 1552 г. на конквистадора Жоро да Барош.