Мозамбик, официално Република Мозамбик, е страна в югоизточна Африка, която граничи с Индийския океан на изток, с Танзания на север, с Малави и Замбия на северозапад, Зимбабве на запад и с Суазиленд и ЮАР на юг.

Северните части от територията са заети от Източноафриканското плато, с най-висока точка вр. Намули, стъпаловидно понижаващо се на запад и изток. На запад е масивът Инянга. По дължина на границата с ЮАР са разположени вулканичните планини Лебомбо, а океанското крайбрежие е заето от заблатената Мозамбикска низина.

През XII век територии на днешен Мозамбик и на Зимбабве влизат в състава африканската държава Мономотапа. Васко да Гама се счита официално за европейския откривател на земите на днешен Мозамбик. Това в историята е записано, че се е случило през 1498 г., както е отбелязана и година в която Мозамбик става португалска колония – 1505 г.

Колонизацията на вътрешните райони на страната завършва в началото на XX век. Официално границите на колонията се очертават и приемат в периода 1886 г.- 1893 г., след съгласуване с Великобритания и Германия. През 1951 г. Мозамбик е обявен за португалска отвъдморска провинция. През 1964 г. започва въоръжено въстание под ръководството на Фронта за освобождение на Мозамбик. На 25 юни 1975 г., след революцията в Португалия през април 1974 г., по споразумение с новото португалско правителство, Мозамбик е провъзгласен за независима република.

В етническо отношение над 99% от населението на Мозамбик принадлежат на групата на африканските племена маконде, яо, суахили, тсонга и т.н. Останалият 1% се поделя между европейци и индийци. Религиите, разпространени по земите на Мозамбик, са католицизъм (23.8%), ислям (17.8 %), ционизъм(африканска форма на християнството) (17.5 %), а 23.1% от населението са нерелигиозни. Официален език на страната е португалският, макар и да се срещат и други африкански езици.

Селското стопанство и промишлеността на Мозамбик крайно бавно излизат от състоянието на упадък след гражданската война. Главните експортни култури са захарната тръстика, кокосова палма, сизал, памук, кашу и цитруси. Заради един основен вредител – мухата цеце, животновъдството е слабо развито. В промишлеността водещ отрасъл е миннодобивът - въглища, тантал, газ, боксити. В Мозамбик функционират заводи за нефтопреработка, целулоза, захар, цимент и памукоочистителен.

Мозамбик е една от най-древните държави в света. Това, което привличат туристите в страната, са прекрасните плажни ивици. Легенди се носят за бреговете на Тофу, Мома, още в миналото. Районът Тофу е по-достъпен и развит и може да се похавили с добра и организирана туристическа инфраструктура. Барра пък впечатлява и привлича с чистите си дюни, мангови гори и палми.

Пемба е крайбрежен град в гърлото на големия залив в северната част на страната. Градът пленява с интересните си сгради, особено в стария град, наречен Байкса, както и живата атмосфера, която цари по улиците. Известен и предпочитан плаж тук е Уимби и кораловия риф. “Прекрасните пясъци” се нарича крайбрежието до Прая де Макути. Цялата крайбрежна ивица на този район е богата на различни находки на предмети от корабокрушенци от минали векове.

Остров Мозамбик е едно райски кътче, разположено във водите на Индийския океан. Намира се само на 4 км от брега на държавата, в непосредствена близост до остров Мадагаскар. Остров Мозамбик е дестинация, която желещите да се откъснат изцяло от динамичния градски живот могат с облекчение да изберат.