Държавата Израел, която е единствената еврейска държава в света, е съвременна частично призната държава в Близкия изток. Израел се намира на източния бряг на Средиземно море, между Ливан на север, Сирия на североизток, Йордания на изток и Египет на югозапад. Държавата има излаз на Средиземно море, залива на Червено море и Мъртво море. Държавата Израел е създадена през 1948 г. с резолюция на ООН. Създаването на Израел има дълга предистория, чието начало е в зараждането на ционизма.

Израел е държава с технологично силно развита пазарна икономика. Страната е с ограничени природни ресурси, за сметка на което интензивното развитие на селското стопанство дава възможност на Израел да задоволява нуждите си от храни, с изключение на зърно и месо. Освен тези продукти Израел внася изкопаеми горива, суровини за промишлеността и военното оборудване. Израелският износ е главно на плодове и зеленчуци, фармацевтични продукти, софтуер, химически продукти, военно оборудване и обработени диаманти.

Население


Етническият състав на населението на Израел е съставен от 83,1% евреи, 16,8% палестински араби и 0,1% за други етнически групи. Официални езици в Израел са иврит и арабски, но се различават и други – идиш, испански, английски и руски. Конфесионалният състав на населението на Израел е юдаисти – 88.3%, мюсюлмани – 9.0%, християни – 2.7%, които са разпределени така: православни – 30.5%, гръко-католици – 38.1%, католици – 15.2%, протестанти – 5.6% и други — 10.6%. В Израел живеят около 50 000 български евреи.
Гербът на Държавата Израел представлява менора, заобиколена от една маслинова клонка от всяка страна, както и надписа “Израел” на иврит отдолу. Най-често в светлосиньо и бяло, гербът се появява в различни цветови комбинации, в зависимост от случая.

История


Държавата Израел е създадена през 1948 г. с резолюция на ООН. Създаването на страната има дълга предистория, чието начало е поставено със зараждането на ционизма. Като цяло основаването на държавата Израел е част от хилядолетната история на евреите. Давидово царство се счита за първото единно държавно формирование на евреите. Основано е след като еврейските народи в Ерец Израел образуват съюз. Първият цар на царството е Саул, а трети - Давид, който укрепва царството и определя за столица Йерусалим. Историята разказва, че към 930 г. пр. Хр. то се разпада на Израилско и Юдейско царство. Към 720 пр. Хр. Асирия превзема Израил, а Юдея пада под вавилонска власт около 586 г. Така е поставено началото на т.нар. изселване на еврейския народ към Вавилон. След като през 538 пр. Хр. цар Кир Велики дава свобода на всички покорени народи, евреите се завръщат в първоначалните си територии, а по-късно териториите на днешен Израел попадат под властта на Александър Велики и на Римската империя. Около 617 година византийският император Ираклий официално забранява еврейската религия, която към този момент вече е приемана за отделна от християнството. Следващите години са изключително трудни за евреите, но всичко се променя с настъпването на векът на Просвещението. Той осигурява равни права на евреите в Европа. Явление е известно като Хаскала и довежда до появата на ционисткото движение през 1897 година, целящо създаване на "Еврейски национален дом" (държава).

След Първата световна война и стеклите се събития след нея помагат на ционистите да започват да развиват профсъюзи, да поемат контрол над здравеопазването, образованието и икономиката. С прекратяването на създадения след Първата световна война Британският мандат през 1948 година, на 14 май премиерът Давид Бен Гурион обявява независимостта на израелската държава. Тя е призната веднага от САЩ, СССР и много други страни, но не и от съседните арабски държави.

Туризъм


Държавата Израел е страна, която е заложила на културния и балнеоложки туризъм. Всяка година тук се провеждат фестивали, които привличат хиляди туристи. Задължително трябва да се отбележи, че в Израел се провежда и популярния Парад на любовта. Израел е благодарен на удобното си географско положение, благодарение на което успешно развива и конферентен и бизнес туризъм и високи технологии, както и екотуризъм. В страната има над 50 национални парка, както и изключително много забележителности. Годишно Израел се посещава от над 1,5 милиона туриста.

Забележителности


Израел е страна, богата на исторически и архитектурни забележителности, кои от кои по-вълнуващи.
Такава забележителност е например Гробът на цар Давид . Цар Давид е признат за пророк от юдеизма, християнството и исляма. Библията казва, че цар Давид е бил погребан на хълма Сион в Йерусалим, като до гроба му има действаща синагога с неговото име. В далечния ІV век е съществувала християнска църква Свети Давид, която персите разрушават през 1524 г. и на мястото й се построява джамията Ал-Дауд, чието минаре може да се види и днес. Големият каменен саркофаг е покрит с покривало, на което са положени короните от свитъците на Тората, символизиращи 22-те израелски царства и са извезани думите от І книга на Царствата: “Давид, цар на Израел, жив и съществуващ”. Легендата разказва, че при гробницата на Давид са скрити съкровищата на първия храм, заради които много от завоевателите на Йерусалим са разрушавали гроба.
Мястото на Тайната вечеря е част от архитектурното наследство на Израел и се намира на втория етаж, над гроба на цар Давид. Легенда разказва, че Исус произхожда от рода на Давид и е много символично това, че мястото на последните часове на Исус и Тайната пасхална вечеря с 12-те апостоли е именно тук. Изобразяването на Тайната вечеря е станало канон за християнската живопис. Съвременното помещение на Тайната вечеря е построено в периода на Йерусалимското царство на кръстоносците, в периода 1099 г. – 1299 г.

Едва ли има човек, който да не е чувал за Стената на плача в Израел. Известна още и като Котел ха-маарави (Западната стена), представлява част от запазените основи на Храмовия хълм, на върха на който е стоял Йерусалимският храм. Това е именно този участък от стената, който се е намирал под Светая Светих на Първия и Втория храм. Стената на плача е с дължина 60 м и височина 22 м, изградена е от седем реда огромни каменни блокове. Стената на плача в Израел се намира над молитвената площадка, където днес се стичат милиони поклонници и туристи от цял свят. Мнозина вярват, че молитвите и пожеланията, оставени между камъните на Стената на плача, няма да останат без отговор и надежда да се сбъднат. Пророк Иеремия предсказал, че Храмът ще бъде разрушен, но Западната стена ще се запази во веки веков.

Божи гроб също е перла в короната на Израел. Това е светинята за християнската религия. Божи гроб е издигнат на мястото, на което според преданията е бил погребан и където възкръсва Исус Христос. През 335 г. на това място е построена първата църква. През 1808 г. голям пожар разрушава сериозно храма, но през 1810 г. той е бил построен в сегашния си вид. Храмът Божи гроб в Израел днес се споделя от шестте изповедания на християнската църква: католическа, източно-православна, арменска, коптска, сирийска и етиопска. Всичко е точно организирано като всяко изповедание има своя част и часове за молитва.

Отивайки в Израел, човек трябва да запише в графика си посещение на Пътят на Кръста – VIADOLOROSA. Този път свързва местата, където Христос е бил съден, бичуван, погребан и възкръсва. По целият път на Кръста са канонизирани 14 места – спирки, всяка от които е отбелязана с църква, часовник или паметна плоча.
Старият град на Йерусалим днес е територията, очертана от стени, построени през 1536 г. от турския султан Сюлейман Великолепни. В Стария град има четири квартала: Еврейски, Арменски, Християнски и Мюсюлмански. Населението на Стария град е около 25 х. жители. Тук се намират и най-много от Йерусалимските забележителностите: разкопки, църкви, джамии, синагоги, музеи.

Църквата на народите също е свещено място за Израел. Наричана е още базилика на агонията и се намира на западния склон на Маслинения хълм , където се намира Гетсиманската градина. В наши дни са запазени само части от нея, но все още цъфтят 8 маслинови дръвчета, посадени още през І век. Счита се, че именно тук е дошъл Исус в нощта преди разпъването и тук е бил предаден и арестуван. На мястото, където според преданията Юда предава Исус, е била построена базилика още през V в., а в периода 1919 г.-1924 г. е била построена и съвременна църква от всички нации. В нея има 12 купола и гербовете на 12-те страни, дарили средства за построяването й.

В северен Израел се намира друга историческа и архитектурна забележителност - "Храмът Благовещение”. Църковният дом е построен по проект на италианския архитект Джовани Мучи от израелската фирма Солел Боне през 1955-1969 г. За място на храма е избрано мястото, където през IV век царица Елена построява храм. В началото на византийския период, кръстоносците също издигат свой храм, като останки от тези строежи и мозайки от IV век могат да се видят на долния етаж на днешния храм. Тук се намира и Храмът на Мария, където е извършено тайнството въплъщение и в който се намират две гранитни колони, едната от които е в чест на архангел Гавриил, а другата - в чест на Мария.
Трудно е човек да опише забележителностите на тази страна. Думите не са достатъчни. Човек трябва да дойде да види, почувства и усети. Тук всичко е напоено с история, всичко вдъхва желание да узнаеш още и още за онези времена, славни времена.