Намира се в Северна Европа и заема тясна ивица планинска и хълмиста земя в западната част на Скандинавския полуостров. В Норвегия се намира най-северната точка на Европа – нос Норкин ( 71 градуса 11 минути с.ш.). Силно разчленената норвежка брегова линия е с дължина 21 347 км. Характерни брегови форми са фиордите – дълги, дълбоки и тесни заливи, с ледников произход, врязани навътре в сушата и с много разклонения, в които могат да навлизат големи кораби. Най-известен и най-живописен е Согнефиорд (дълъг 220 км) – истински скален коридор, с отвесни стръмни склонове по които се спускат пенливи водопади. Скандинавските планини заемат по-голяма част от територията на страната. Най-високата им точка е връх Галдхьоптен (2469 м). Билата на планините все още са покрити с ледници, най-големият от които е ледник Йостедал.

Норвегия се намира на север, но климатът е умерен, океански, формиран под влияние на топлото Северноатлантическо течение. Фиордите на замръзват и големите пристанища като Ставангер, Берген, Нарвик и др. Работят без прекъсване през цялата година. Норвегия е осеяна с хиляди малки ледникови езера, най-голямото от които е езерото Мьоза (368 кв.км), разположено на 70 км северно от Осло.

От векове корабоплаването и риболовът са основен поминък за голяма част от норвежците. Уловът на риба в Норвегия е 2,6 млн.т годишно. Търговският флот на Норвегия е един от най-големите и най-модерните в света.

Днес Норвегия е една от европейските страни с най-голям нефтодобив ( около 185 млн.т годишно) и е сред най-големите износители на нефт и нефтопродукти.

Посолство на Република България, Осло, Норвегия
Tidemandsgate 11, 0244 Oslo
Tel. + 47/22 55 40 40
Fax: + 47/22 55 40 24
Е-mail: bulgemb@online.no