Румъния е най-голямата по площ страна в Югоизточна Европа. Южната и граница е река Дунав, която свързва страната с Централна и Западна Европа и със Северно море чрез канала Рейн-Майн-Дунав.

В Румъния е разположена планинската дъга на Карпатите. В по-високите Южни Карпати се издига най-високата точка на страната – връх Молдовяну (2544 м). По планинските пасища се отглеждат говеда и овце. Планинските райони са обитавани също от вълци, сърни, елени, мечки, глигани и др. В Долнодунавската низина се отглеждат пшеница, царевица, ечемик, захарно цвекло, слънчоглед, тютюн, коноп и др.

Най-важни промишлени отрасли в Румъния са дърводобив и дървопреработване, химическа и хранително-вкусова промишленост. Най-голямата ВЕЦ на река Дунав – при пролома “Железни врата”, е съвместен строеж на Сърбия и Румъния.

Най-голямо морско пристанище на Румъния е Констанца. Между Черно море и Дунав, през Добруджа е построен плавателния канал Черна вода-Констанца.

През 80-те години на 20 век, огромна част от столицата Букурещ е била разрушена за да бъде построен големият Палат на народа (сега Палат на Парламента). Това е втората по големина административна сграда в света след Пентагона в САЩ.

По цял свят Румъния е известна с легендарния граф Дракула, който според легендите е бил вампир. Истинското му име е Владислав ІІІ (Влад ІІІ Цепеш). Сега т.н. му замък - Замъкът Бран е най-голямата забележителност в Румъния.

Посолство на Република България, Букурещ, Румъния Roumania, Bucharest Ambassade de la Republique de Bulgarie Strada Rabat No. 5, sec. 1 Tel: (0040 21) 230-21-50, 230-21-59 Fax: (0040 21) 230-76-54 E-mail: bulembassy@pcnet.ro Url: bgembassy-romania.org