По-голяма част от територията на Турция се намира в Западна Азия на полуостров Мала Азия (известен като Анадола). Турция е заобиколена от 4 морета – Черно море, Средиземно море, Егейско море и Мраморно море и двата тесни протока Босфора и Дарданелите, разделят европейската от азиатската част.

В Турция преобладава планински релеф. Двете планински вериги Понтийската и Тавърската са събират на изток в Арменските планини, където се извисява най-високата точка на страната – угасналият вулкан Арарат. На югоизток от Арарат е най-голямото турско безотточно и солено езеро – Ван.

Турция е разположена в неспокойна тектонична зона, затова тук често стават силни земетресения. Най-голяма и най-плодородна е Долнотракийската низина в европейската част на Турция. Страната е богата на полезни изкопаеми – главно руди, а също черни въглища, сяра и мрамор. Тук се развити добивната, металургичната и строителната промишленост. Във ВЕЦ на бързо течащите притоци на река Тигър, се произвежда 38% от електроенергията на страната.

Климатът е разнообразен. По средиземноморското крайбрежие са разположени чудесни курорти, които приемат над 10 млн. туристи годишно. Турската Ривиера, в много отношения съперничи на Френския Лазурен бряг. Във вътрешността на страната климатът е по-студен и по-сух. Отглеждат се различни земеделски култури – пшеница, ориз, памук, ориенталски тютюн, чай, цитрусови плодове, лозя, мак, сусам, фъстъци, зеленчуци. Повсеместно се отглеждат овце, кози и говеда.

Стратегическото положение на Турция от дълбока древност и предопределя ролята на основен път за търговия, военни походи и заселвания от различни племена и народи. Затова историята на страната и особено на най-големият град на страната Истанбул е богата.

Синята джамия е една от забележителностите на Истанбул, която впечатлява с красотата си и толкова много нюанси в синьо.

Храмът “Света София”, разположен в най-населената част на Истанбул е построен през 6 в. от император Юстиниан. Храмът е един от шедьоврите на световната архитектура, най-забележителен паметник на византийското изкуство.

Според легендата, Юстиниан е построил този храм в чест на съпругата си Теодора, която му помогнала да потуши въстание.

Дворците “Топкапъ” и “Долмабахче” също заслужават да се видят. В двора на двореца “Топкапъ” има градина чиято площ е 22 дка и има толкова зеленина, колкото има в цял Истанбул.

В югозападната част на Турция се намират стъпаловидните тераси на Памуккале. В продължение на милиони години горещите води на изворите Памуккале се спускали каскадно надолу по планинския склон. Водните струи издълбали терасите и във вдлъбнатините се оформили топли басейни.

Терасите са ослепително бели от отлагания от водата калциев карбонат. Днес къпането в басейните е забранено, за да се опази природния феномен.

Посолство на Република България, Анкара, Турция Бул. “Ататюрк” № 124 Тел.:0090-312/467 20 71; 427-51-42 Факс: 0090-312/467 25 74 Е -mail: bulankemb@ttmail.com