Турция

Информация | Kарта | Снимки
Турция

По-голяма част от територията на Турция се намира в Западна Азия на полуостров Мала Азия (известен като Анадола). Турция е заобиколена от 4 морета – Черно море, Средиземно море, Егейско море и Мраморно море и двата тесни протока Босфора и Дарданелите, разделят европейската от азиатската част.

В Турция преобладава планински релеф. Двете планински вериги Понтийската и Тавърската са събират на изток в Арменските планини, където се извисява най-високата точка на страната – угасналият вулкан Арарат. На югоизток от Арарат е най-голямото турско безотточно и солено езеро – Ван.

Турция е разположена в неспокойна тектонична зона, затова тук често стават силни земетресения. Най-голяма и най-плодородна е Долнотракийската низина в европейската част на Турция. Страната е богата на полезни изкопаеми – главно руди, а също черни въглища, сяра и мрамор. Тук се развити добивната, металургичната и строителната промишленост. Във ВЕЦ на бързо течащите притоци на река Тигър, се произвежда 38% от електроенергията на страната.

Климатът е разнообразен. По средиземноморското крайбрежие са разположени чудесни курорти, които приемат над 10 млн. туристи годишно. Турската Ривиера, в много отношения съперничи на Френския Лазурен бряг. Във вътрешността на страната климатът е по-студен и по-сух. Отглеждат се различни земеделски култури – пшеница, ориз, памук, ориенталски тютюн, чай, цитрусови плодове, лозя, мак, сусам, фъстъци, зеленчуци. Повсеместно се отглеждат овце, кози и говеда.

Стратегическото положение на Турция от дълбока древност и предопределя ролята на основен път за търговия, военни походи и заселвания от различни племена и народи. Затова историята на страната и особено на най-големият град на страната Истанбул е богата.

Синята джамия е една от забележителностите на Истанбул, която впечатлява с красотата си и толкова много нюанси в синьо.

Храмът “Света София”, разположен в най-населената част на Истанбул е построен през 6 в. от император Юстиниан. Храмът е един от шедьоврите на световната архитектура, най-забележителен паметник на византийското изкуство.

Според легендата, Юстиниан е построил този храм в чест на съпругата си Теодора, която му помогнала да потуши въстание.

Дворците “Топкапъ” и “Долмабахче” също заслужават да се видят. В двора на двореца “Топкапъ” има градина чиято площ е 22 дка и има толкова зеленина, колкото има в цял Истанбул.

В югозападната част на Турция се намират стъпаловидните тераси на Памуккале. В продължение на милиони години горещите води на изворите Памуккале се спускали каскадно надолу по планинския склон. Водните струи издълбали терасите и във вдлъбнатините се оформили топли басейни.

Терасите са ослепително бели от отлагания от водата калциев карбонат. Днес къпането в басейните е забранено, за да се опази природния феномен.

Посолство на Република България, Анкара, Турция
Бул. “Ататюрк” № 124
Тел.:0090-312/467 20 71; 427-51-42
Факс: 0090-312/467 25 74
Е -mail: bulankemb@ttmail.com

Забележителности

flag Турция
Държава: Турция
Територия: 779 452
Население: 67 900 000
Столица: Анкара
Език: турски
Валута: турска лира
Религия: ислям
Любопитно...
България изумява света след като разгромява Турция за няколко месеца през Първата балканска война 1912 г.
На 26 март 1913 г. българската армия превзема непревземаемият Одрин
Юни 1913 г. турската армия извършва геноцид над българите в Тракия
RSS