Украйна е втората по големина страна в Европа след Русия. Граничи със седем страни и има излаз на две морета. Черно море свързва Украйна със Световния океан, река Дунав със страните от Западна и Централна Европа и със Северно море, чрез канала Рейн-Майн-Дунав. Азовско море е вътрешно континентално, свързано с Черно море чрез Керченския проток.

Украйна е предимно равнинна страна. Само на юг, на полуостров Крим, над Черно море стръмно се издигат Кримските планини, а на запад се извисяват гористите Украински Карпати. Единственото място в Европа, в която е запазена неразорана степ в първичен естествен вид, е украинският резерват Аскания-Нова (в Херсонска област), който е и най-старият в Източна Европа.

Украйна, известна като страната на степите, е един от световните лидери в производството на зърнени храни (пшеница, царевица и др.) и най-голям производител на захарно цвекло.

Климатът на Украйна е умерено-континентален и горещо лято и студена зима. Изключение прави кримското крайбрежие, където климатът е средиземноморски. Реките Днепър и Дръстър са най-големи и с редовно корабоплаване.

Украйна разполага с най-големите находища на манганова и титанова руда в света. По запаси на желязна руда (Кривой рог и Керч) е на 3-то място в света. В Донецкия басейн има висококачествени черни въглища.

Водещи промишлени отрасли са черната и цветната металургия и машиностроенето (автомобили, локомотиви, вагони, кораби и др.).

Приборостроенето, електротехническата и химическата промишленост също заемат важно място. Въпреки резкия спад в земеделието след обявяване на независимостта през 1991 г. и щетите от ядрената експлозия в Чернобил (1986 г.), днес зърнопроизводството запазва водещите позиции.
Съставна част на Украйна е Автономната република Крим (разположена на полуостров Крим), с главен град Симферопол. Кримският полуостров, през античността наричан Таврика, е дълбоко вдаден в Черно море и само тесният и къс Перекопски провлак го свързва с континента. В подножието на Кримските планини, по черноморското крайбрежие има много курорти, сред които е и прочутият курортен град Ялта.

Киев – столицата на Украйна, е един от най-красивите градове в света. Имащ богата история, днес в Киев има много музеи и исторически паметници. Сред тях са пет куполния храм Софийски събор (11-12 в.), включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО и Киево-Печорската лавра – голям православен мъжки манастир, основан през 11 в. и разположен в изкуствено създадени пещери с обща дължина 500 м.

Посолство на Република България, Киев, Украина
ул. “Госпитальная” №1
Тел.: 0038044 246-72-37
Тел.: 0038044 246-76-72
Факс: 0038044 235-51-19
E-mail: embuln@i.kiev.ua