Франция е третата по големина страна в Европа. По форма територията и прилича на шестоъгълник, затова често я наричат “Хексагон”.

Освен това към Франция принадлежат някои острови. Един от тях е Корсика, четвъртият по големина остров в Средиземно мори и родното място на Наполеон Бонапарт.

Разнообразен е брегът на хълмистият полуостров Бретан, силно разчленен от малки заливи и скалисти носове. Най-изразителен е заливът Сен Мало, където се наблюдават най-високите приливи (12-15 м) в Европа. Тук е построена първата в света електроцентрала, използваща енергията на приливите и отливите.

Величественият хълм Монт Сент Мишел е малък скалист остров в залива Сен Мало, свързан със сушата чрез тясна пясъчна дига, дълга 900 м. На острова има манастир, построен през 966 г. и църква на върха на хълма, изградена през 11 в.

Живописен е северният “Изумруден бряг” на Нормандия към протока Ла Манш. През 1994 г. тук бе открит Евротунелът, който преминава под дъното на протока и осигурява железопътна връзка между Франция и Англия. Скоростните влакове изминават разстоянието между Париж и Лондон за 3 часа.

Между Женевското езеро и Приморските Алпи се простират красивите френски Алпи, с искрящи снежни върхове, оголени скални зъбери и големи ледници, с тучни алпийски пасища и вековни иглолистни гори. На границата с Италия се извисява Мон Блан (4810 м) – най-високият връх в Алпите, и втори по височина в Европа след Елбрус (5642 м) в Кавказ.

Във Франция преобладава умереният климат. Има много реки, които са пълноводни и плавателни през цялата година. Най-голяма е р.Рона.

Селското стопанство формира около 10% от националният доход на Франция. Лавандуловите полета в Прованс и на много други места се отглеждат заради ароматното масло, което се използва в парфюмерията и козметиката.

Широко е застъпено и бубарството. Освен това Франция е “житницата на Европа”. Традиционни отрасли за Франция са лозарството и производството на вина и спиртни напитки, които носят името на района, където са произведени – Бургундия, Бордо, Шампан и др.

Франция е с високо развита инфраструктура страна. Всяка година милиони туристи посещават Франция, привлечени от многобройните исторически паметници, природни забележителности и прекрасни курорти, сред които френската Ривиера и модерните центрове за зимен спорт в Алпите.

Париж е най-посещаваната столица в света. Основан е през 307 г.пр.хр. на остров Сите, разположен между двата ръкава на р.Сена. Най-голяма забележителност на Париж и символ на Франция е Айфеловата кула, построена между 1887 г.- 1889 г. от 7300 тона ковано желязо. Великолепният изглед на Париж, впечатлява всеки, който има смелостта да се изкачи на върха на кулата, висока 300 м. Не по-малко известни са Лувърът, музеят “Пикасо”, катедралите “Сакре Кьор” и “Нотр Дам”, Монмартър (хълмът на художниците), дворецът Версай и мн.други.

Внушителна е сградата на Европейския парламент в Страсбург (Североизточна Франция).

Посолство на Република България, Париж, Франция 1, Аvenue Rapp Paris 75007 Tél: (0033 1) 45-51-85-90 Fax: (0033 1) 455-11-868 E-mail: bulgamb@wanadoo.fr URL: www.amb-bulgarie.fr