Испания заема четири пети от Пиренейския полуостров. Нейно притежание са Канарските острови в Атлантически океан и няколко острова в Средиземно море. На територията на Испания е и най-южната точка на Европа – нос Тарифа (Мароко).

Гибралтарският проток свързва Средиземно море с Атлантически океан и отделя Европа от Африка. Най-тясната му част е само 13,5 км. На европейският бряг се намира Гибралтарската скала, която представлява тесен 1 км варовиков полуостров, дълъг 5 км, вдаден на юг. Тук се среща единственият представител на маймуните в Европа – берберския макак.

Гибралтар, чиято площ е 6,5 кв.км, има население 25 000 и е британско владение.

По-голяма част от площта на Испания е заета от планини и плата. В Андаулските планини е най-високата точка на Пиренейския полуостров и на цяла Южна Европа – връх Муласен (3478 м), който е покрит с вечен сняг.

Житницата на Испания е Андаулската низина. Климатът на Испания е разнообразен. Отглеждат се разнообразни житни култури, но най-добре виреят цитрусовите плодове. Испания е един от най-големите световни производители и износители на лимони, портокали, мандарини и др. По добив на маслини Испания е на първо място в света. Тя е на трето място по производство на вино – малага, херес, етиел и др. По производство на висококачествен зехтин е на първо място в света.

Испания има богата история. Различните владетели са оставили своя отпечатък върху развитието на страната. За това говорят многобройните исторически паметници на културата, които впечатляват с красотата и величието си. В покрайнините на Толедо е разположен замъкът “Алказар”, построен през 14 в. И възстановяван няколко пъти. Прочутият музей “Прадо” е един от 100-те музея в Мадрид. Главният площад “Плаза Майор”, в центъра на испанската столица, е построен в началото на 17 в. С цел кралете да наблюдават игри, кориди, кралски карнавални шествия и др.

Град Барселона е едно от най-големите пристанища на Средиземно море. Великолепната ботаническа градина на град Валенсия разполага с над 6000 растителни вида.

Рай за туристите са Канарските острови, които привличат с обилното слънчево греене почти през цялата година и меката зима.

Музеят “Гугенхайм”, открит през 1997 г. в индустриалният град Билбао, привлича 1,9 млн. Посетители годишно. Тази модернистична постройка е проектирана от архитекта Франк Гери. Тя е цялата изработена от титан и стъкло, цялата е в извити линии, символично изобразяващи риби и лодки и е пример за съвременното изкуство.

Посолство на Република България, Мадрид, Испания Travesía de Santa María Magdalena № 15 Madrid 28016, España Тел.: +34 913 455 761 Тел.: +34 913 456 651 Тел.: +34 913 597 611 Факс: +34 913 591 201 E-mail: embulmad@yahoo.es