Австралия е единствената държава, чиято територия включва цял континент. Разположена е между Индийския и Тихия океан, заема още остров Тасмания и много острови, разположени край дългата брегова линия. Почти по средата на континента минава Южната тропическа окръжност (Тропика на козирога). Австралия е единственият континент на земята, в който няма действащи вулкани и не е имало ледников период. По-голямата част от Австралия е заета от пясъчни и каменни пустини и полупустинни. На изток покрай тихоокеанският бряг се простира Голямата вододелна планина.

Коренните жители на Австралия са аборигените, които са дошли на континента преди повече от 40 000 години. Тяхната култура е много богата – традиционно изобразително изкуство, народни приказки, музика, танци. Всяко племе има своя територия, определена от прадедите, свой божества и вярвания.
В административно отношение Австралия е разделена на шест щата и две територии.

Столицата Канбера се намира в Източна Австралия. Градът е построен специално за столица през 1913-1927 г. по проект на американският архитект Уолтър Грифин, спечелил международен конкурс. Космическият команден комуникационен комплекс на Канбера има огромни сателитни антени (най-голямата с диаметър 70 м), които се използват за връзка с космически кораби.

Сидни е най-големият град в Австралия. Пристанищният мост “Харбър бридж” и Операта в Сидни са най-известните австралийски символи. По моста минават 8 автомобилни платна, 2 ЖП линии, тротоар и велосипедна алея. Операта в Сидни е сред най-модерните сгради в света, завършена през 1973 г. Бетонните покриви напомнят огромни, издути от бриз корабни платна. В Сидни е построен уникален спортен комплекс за олимпийските игри през 2000 г. Сидни е посещаван от близо 5 млн.туристи на година.

Едно от чудесата на природата в Източна Австралия е Големият Бариерен риф, който се намира до тихоокеанското крайбрежие на щата Куинсленд. Живописното творение на природата е изградено от живи и скелети на мъртви корали. Големият бариерен риф е обявен за защитен морски парк ”Грейт бариър рийф” под егидата на ЮНЕСКО.

В щата Куинсленд се отглеждат повече от 1/3 от говедата, а в Нов Южен Уелс броят на овцете е 40 млн. Австралия е най-големият износител на говеждо месо и най-големият производител и износител на висококачествена мериносова вълна в света.

Тасмания е най-малкия австралийски щат. Заради изобилието от ябълки Тасмания отдавна е известна като Островът на ябълките. Единствено на този остров все още са запазени двуутробният вълк, тасманийският дявол и други представители на уникалната австралийска фауна. Повече от 1/5 от площта на Тасмания е защитена в национални паркове, създадени да опазят живописната природа.

Голяма част от Централна Австралия е пустиня.
В южната част на Северната територия скалите, пясъците и почвите са обагрени в червени тонове. За това мястото носи името “Големия червен център”. В националния парк “Улуру Ката Джута” се намира най-големият монолитен блок в света, наричан Айърс рок. Огромната скала се издига на 348 м над пустинята, а обиколката в основата и е 8 км. В зависимост от ъгъла, под който падат слънчевите лъчи, Айръс рок мени цвета си – от розово при изгрев, през оранжево до тъмно виолетово при залез. Друг национален парк е “Какаду”. Известен е с аборигенските си селища и с изключително богатата си флора и фауна. Той е местообитание на 1200 вида растения, стотици влечуги, 200 вида птици и 50 вида бозайници.

В щата Южна Австралия се намира най-голямото безотточно езеро на континента – Еър. То е разположено в пустинна безотточна депресия – най-ниската точка на континента, 16 м под морското равнище.

Обширният град Алис е туристически център, тъй като е разположен най-близо до скалата Айърс рок. Той е седалище на държавната авиационна “Бърза помощ”. В Южна Австралия се намират много редки животни – щрауса ему, който е най-голямата австралийска птица, червеното кенгуру, което е най-едрото сред двуутробните животни. Мъжките екземпляри достигат височина до 1,80 м и тегло 85 кг.

Западна Австралия е най-големият австралийски щат. Характерен е с предимно сух и пустинен пейзаж. Много добре са развити бубарството и пчеларството. Големи приходи осигуряват горското стопанство, дърводобивът, крайбрежният риболов, китолов и ловът на бисерни миди. Щатът има и огромни рудни запаси – боксит, никел, желязна руда, злато. През 70-те години на ХХ в. В района на платото Кимбърли са разкрити и големи запаси на нефт и природен газ.

Разположена в центъра на националния парк “Намбънг”, северно от Пърт, пустинята Пинакъл е осеяна с хиляди варовикови скални образувания, стърчащи над жълтия кварцов пясък.

Пърт е главният промишлен център на щата. Тук се развива стоманодобив, корабо и автомобилостроене, хранително-вкусова, вълнено-текстилна промишленост и др.

Посолство на Република България, Канбера, Австралия
AUSTRALIA, CANBERRA
33 Culgoa Circuit, O’Malley
Phillip DC, ACT 2606
P.O.Box. 6096
Tel.: (+61 2) 6286 97 11
Tel./Fax: (+61 2) 6286 96 00
Е-mail: embassy@bulgaria.org.au