Нова Зеландия е разположена в югозападната част на Тихия океан. Тя е рядко населена островна страна, с удивително красива природа. Нова Зеландия включва голям брой малки острови и два големи континентални острова – Северен и Южен, разделени от протока Кук, който е широк 20 км.
Нова Зеландия притежава и владенията Острови Кук, Ниуе и Токелау. Те са самоуправляващи се територии, които дипломатически се представляват от Нова Зеландия и поддържат тесни икономически връзки с нея.

Релефът на Северния остров се е образувал в резултат на активна вулканска дейност. Най-голямото новозеландско езеро – Таупо (600 кв.км) е разположено в кратера на огромен угаснал вулкан. Бреговата линия на Северния остров е силно разчленена, а двата най-големи града – Уелингтън и Окленд, са построени в големи заливи – естествени пристанища.

Град Окленд е разположен в такъв голям и удобен за пристанище естествен залив. Забележителност на града е Острата кула, висока 328 м и построена 1997 г. Долината Уайракей, на Северния остров, е осеяна с много гейзери. Водната пара от горещите извори се пренася по тръбопроводи до най-близката геотермална електроцентрала.

Релефът на Южния остров е предимно планински. Тук се намира голямата планинска верига Южни Алпи, която се простира по цялата дължина на острова. Тук се намира връх Кук – най-високата точка на Нова Зеландия – 3654 м. Този връх се нарича от маорите “Студеният зъбер, пронизал облаците”. По неговите склонове се спуска големият ледник Тасман. От разрушителната му дейност са моделирани специфични ледникови релефни форми – дълги езера и дълбоки трогови долини. По бреговата линия на Южния остров има много разположени заливи – фиорди. Една от тях фиорд Милфорд Саун, който е тесен и дълъг 19 км. Водите му са бистри и спокойни, планинските склонове са много живописни и затова привличат многобройни туристи. Красивият проток Кралица Шарлот дълъг 49 км, е разположен на северното крайбрежие на Южния остров. Има много заливчета и е признат за рая на туристическите круизи.

Климатът в Нова Зеландия е мек, лятото е топло, а през зимата температурите рядко падат под 0 градуса.

Единствено тук се срещат летящите птици киви, такахе, какапо, птиците кеа, хупа и др. Невероятно е разнообразието на редките растителни видове. Среща се местното дърво каури, което е едно от най-високите дървета в света. През последните 30 години селското стопанство е преобразено и модернизирано и е едно от най-развитите в света. В резултат на това Нова Зеландия е голям износител на масло и други млечни продукти, вълна, кожи и месо. Нова Зеландия е един от най-големите производители и износители на плодове в света. Развива се и леката промишленост и туризма. Туристите идват тук заради красивата природа и интересните традиции на маорите, а също и заради славата на Нова Зеландия като мирна страна. Маорите са най-старите обитатели на страната. След пристигане на британците броят им е значително намалял и днес те са около 12% от населението на Северния остров. Традиционното изкуство на маорите е изработване на сложни и изящни дърворезби, с които украсяват своите лодки, тъкачество, цялостна татуировка на лицето, наречена “моко”, която мъжете използват по време на война.

През 1769 г. английският мореплавател Джеймс Кук пръв стъпва на новозеландска земя и я обявява за британско владение. Въоръжените конфликти между маори и европейци продължили през целият ХІХ в. В резултат Нова Зеландия е принудена да промени отношението си към маорите. Децата им могат да се обучават на родния си език – маоританга, част от земите им са върнати.

Върховен глава на страната е кралицата на Великобритания. Около ¼ от площта на Нова Зеландия се охранява в 13 национални парка и други защитени природни територии.