Индия е разположена на големия азиатски полуостров Индостан. Голяма част от Индия заемат най-високите планини на Земята – Хималаите. С изключение на планините и пустинните райони в Индия доминира мусонния климат. В Североизточна Индия се намира селището Черпунджи – най-дъждовното място на Земята – средните годишни валежи тук достигат 12 000 мм. Така наречените Северни равнини се простират на юг от Хималаите. Най-голямата индийска река Ганг извира от Хималаите и прорязва равнината. Тя напоява ¼ от територията на Индия. Низината на Ганг е най-гъсто населеното място в страната. Пълна противоположност на Ганската низина е сухата пясъчна пустиня Тар. Повече от 1 млн. камили осигуряват основният транспорт в сухите пустинни райони на страната.

Характерни за страната са вечнозелените тропични гори в делтата на река Ганг. Селското стопанство в Индия е изостанало и примитивно. По-голяма част от дейностите – напояване, наторяване, се извършват по традиционен начин от векове. Индия е един от най-големите производители в света на захарна тръстика, чай, тютюн и др. Индия разполага с най-големите оризища в света. Световен производител е на много подправки – черен пипер, индийско орехче, джинджифил, канела, ванилия, карамфил и др. В Индия кравата се смята за свещено животно и според индуиската религия от нея може да се използва само млякото. Добре развита е текстилната промишленост. Макар, че е аграрна страна, Индия е силно урбанизирана – в градовете живеят над 250 млн. жители.

Днешните земи на Индия били заселени от хората в дълбока древност. Смесването на многобройните нашественици и заселници с местното население, породило невероятно богатство от култури.

Смята се, че всеки човек по рождение принадлежи на определена каста, която определя и общественото му положение – професия и месторабота, социален кръг на общуване, избор на брачен партньор и др. Била колониално владение на Великобритания, през 1947 г. страната получава независимост. През 1949 г. приема конституцията, която е действаща и до днес. Държавата се състои от 28 щата и е най-голямата демократична република в света. Индия притежава една от най-големите армии в света.

Гара “Виктория” в един от най-големите градове в света Мумбай, била построена на мястото, където е прокарана първата ЖП линия в Азия, пусната в движение през 1853 г.

Езерото Дал в Кашмир е известно с живописното си разположение, с красивите лотоси и с дървените лодки-къщи, където живеят кашмирците и отглеждат плаващи градини. Мавзолеят Тадж Махал, разположен на река Ямуна, е една от най-великолепните сгради в света. Шах Джахан управлявал империята на Великите Моголи от 1628 до 1658 г., построил Мавзолея за любимата си съпруга Мумтаз Махал, а по-късно той бил погребан там.

Сари е традиционната горна дреха на индийската жена. Обикновено тя е от ярко оцветена тъкан, най-често с втъкана златна нишка, която с единия си край се завива около бедрата като игла, другият му край се намята на раменете или на главата като шал.