Индия-тази необятна древна страна крие толкова много изненади, свързани с различните обичаи,нестандартни пищни дворци, удивителни храмове и джамии, останали в наследство от управляващите,допринесли за тази изключителна култура и архитектура. Столицата на Индия е Делхи.

С население 1,4 млд. жители, Индия е втората по население страна в света  и е разположена на големия азиатски полуостров Индостан. Най-високите планини на Земята- Хималаите, заемат значителна част от територията на Индия. Дългата 2500 км индийска река Ганг извира от Хималаите и прорязва равнинините като напоява голяма част от територията на страната. Низината на Ганг е най-гъсто населеното място в страната. Пълна противоположност на Ганската низина е сухата пясъчна пустиня Тар. Повече от един милион камили осигуряват основния транспорт в тези райони на страната. С изключение на планините и пустинните райони, в Индия доминира мусонния климат. В Североизточна Индия се намира най-дъждовното място на Земята,селището Черпунджи, където средните годишни валежи достигат 12 хил. мм.

Официалното название на страната произлиза от историческото название на река Инд. Ранните цивилизации в долината на реката възникнали около 2 хил. години преди появяването на Древна Гърция. Така че още тогава племето на ариите определило по-нататъшното развитие  на цивилизацията в района. От ариите са останали ведическите знания и традиции, разделяне обществото на касти, учението за кармата и санскритския език-основен богослужебен език на индуизма, будизма и джайнизма.  

След обединението на дребните държави на територията на Индия от Маурийската империя, настъпва разцвет особено при управлението на Ашока Велики,който е поддържник на будизма. От неговото управление е останала първата ступа в историята от 3 в. пр. н. е., основна забележителност в село Санчи-щат Мадхя Прадеш. След това по време на властта на династията Гупта, Индия навлиза в своя Златен век.

Тогава  се развиват философията, математиката, литературата, астрономията, медицината, изкуството и религията. Между 10-ти и 12-ти век в Индийския район започват да навлизат мюсюлмански нашественици от Централна Азия, които създават силната Моголска империя в северната част на Индия. И император Акбар Велики през 16 век превръща държавата си в мощна икономическа и културна сила като запазва съжителството между различните народности и религии. Той предоставя средства не само за джамии, но и за индуиски храмове в Северна и Централна Индия и християнски църкви в Гоа. Покровител на изкуството и културата, Акбар украсява стените на дворците със стенописи и по негово време се превеждат произведения от езика санскрит на персийски и обратно.

През следващите няколко века европейски страни създават в Индия свои търговски компании, снабдяващи европейския  пазар най-вече с индийски чай и подправки. До средата на 19-ти век Британската източноиндийска компания успява да се наложи на търговията в Индия и въпреки, че за индийците има известни облаги, през 1857 г. избухва въстание, което не успява да премахне британския контрол върху търговията в Индия, а Индия се превръща във владение директно на Британската корона.

Дълги години след това се появяват движения за независимост като най-голямото е това на Махатма Ганди, който повежда милиони индийци на мирни шествия срещу чуждото управление. На 15 август 1947 г. Индия получава своята независимост, но от нейната територия се отделя и се образува държавата Пакистан. На 26 януари 1950 г. страната е обявена за република. Индия се състои от 28 щата и е най-голямата демократична република в света и притежава една от най-големите армии в света. А след приетите икономически реформи през 1991 г., Индия се превръща в една от най-бързо развиващите се страни.

В Индия-тази непредсказуема страна могат да ви впечатлят безчет забележителности, сътворени от велики владетели. Само в столицата Делхи са много като към  най-популярните се причисляват: Вратата на Индия; джамията Джама Масджит, която е най-голяма в Индия; храмът Лакшин, посветен на богинята на богатството; Исконския храм, посветен на милостивия бог Кришна; Джантар Мантар-старата обсерватория, състояща се от няколко огромни астрономически обекта, действащи и до днес; Храмът на лотоса за хората с различни религии;Кутуб Минар-най-високото тухлено минаре в света. Великолепния дворцов комплекс в Джайпур – щата Раджастан заслужава да се посети. Гара „Виктория” в един от най-големите градове в света Мумбай, е построена на мястото, където е прокарана първата жп линия в Азия, пусната в движение през 1853 г.

Езерото Дал в Кашмир е известно с живописното си разположение, с красивите лотоси и с дървените лодки-къщи, където живеят кашмирците със своите плаващи градини. И Тадж Махал-великолепния дворец на любовта, построен от Шах Джахан в град Агра в памет на любимата си съпруга Мумтаз Махал.

Традиционното облекло на индийката е сари- дълго парче ярко оцветен плат, с дължина шест ярда и широчина, обхващаща долната част на тялото като част от него отива през рамото и понякога обхваща и главата. За по-официални случаи традиционната дреха на индийката е от по-фина материя с бродирана декорация-чикан. За мъжете традиционната дреха се нарича dhoti и е парче плат,обвиващо само долната част на тялото. Но съвременната мода е навлязла и в тази толкова традиционна страна и по улиците могат да се видят модерно и спортно облечени индийци.

Индийците обичат да се веселят. Многобройните разноцветни фестивали, посветени на боговете или на цветята са нещо изключително красиво и вълнуващо. Тогава улиците се изпълват с народ като повечето от празниците са съпроводени с раздаване на прочутите индийски лакомства. Кравата при индийците е свещено животно, което се разхожда свободно по улиците и според индуската религия от нея може да се използва само млякото.

Индийците са гостоприемен народ. За тях е чест да ги посети гост и те правят всичко възможно той да се чувства прекрасно. Когато се влиза в индийски дом, непременно се събуват обувките. Когато се поздравява по-възрастен дланите се събират една с друга и се докосват краката му с пръсти. На индийската трапеза трябва да имате впредвид, че си слагате в чинията толкова колкото мислите, че ще изядете, иначе рискувате да обидите домакинята. Повечето от индийците практикуват йога и вярват в прераждането.

Индийската кухня е регионално разнообразна. Основата на типичното индийско ястие е зърнена култура като леща, фасул и други зеленчуци, подправени с джинджифил и чесън, а също така и с по-взискателни подправки като кориандър, кимион, куркума, канела, кардамон и др. Удоволствие е да се посети пазар в Индия, където толкова много подправки не може да си представи човешкото око. Към традиционната индийска кухня се причислява и пилето „тандури”- печено пиле мариновано в кисело мляко и подправки и поставено да се пече в цилиндрична глинена фурна, наречена тандур.

Индийското правителство полага не малко грижи за образованието в страната, за да е в крак с най-модерните информационни технологии. Спортните занимания на индийците са свързани с популярния за тях крикет и за това има специални стадиони за този вид спорт.

Тъй че където и да изберете да отидете в Индия, ще останете очаровани не само от нестандартния начин на живот на индийците, но и от богатите културни забележителности!