Непал се намира в Южна Азия.
Почти цялата площ на страната е заета от високи планински хребети – част от Централните Хималаи. Тук се намира и най-високата точка на Земята – връх Еверест (8863 м). Осем от най-високите върхове в света – над 8000 м също се намират на територията на Непал. На юг в подножието на Хималаите и границата с Индия има малка част от Гангската низина. Тя е покрита с гъсти влажни гори (джунгли) с ценни дървесни видове – тиково дърво, бамбук, камфорово дърво, палми и др. Тук се срещат тигри, леопарди и др. животни.

Непалското население се състои от 17 народности, но шерпите са най-известни. Те се славят като най-добри водачи и носачи, изповядват ламаизма. Шерпите се преселили тук от Източен Тибет през ХVІ в.

Със своите планини, исторически и религиозни забележителности Непал привлича около 500 000 туристи годишно.

Катманду, столицата на Непал, е разположен в най-голямата планинска долина, на 1430 м н.в. В околностите му има големи архитектурно-склупторни комплекси от храмове на будизма (ІІІ в.), на индуизма(ХІІ в.) и др.

Населението на Непал се занимава със селско стопанство. Отглеждат се ориз, пшеница, захарна тръстика, картофи, тютюн, а от животните – якове, цзо (кръстоска между як и крава), кози, биволи и овце.