Китай е разположен в Източна Азия. Тя е най-голяма по население и четвърта по площ страна в света. Огромната територия на Китай е с изключително разнообразен релеф и климат. Югозападен Китай е студена планинска земя, където се намира най-обширното и най-високо плато на Земята – Тибет. То е заето от ледници, заблатени участъци и над 1000 езера. Сред езерата най-значително е Манасаруар (“Свещеното езеро”) в Западен Тибет, близо до Ласа е Харпа Цо – най-високото езеро в света на 5456 м н.в.

Град Ласа е разположен на 3685 м н.в. в Тибет и е основан през VІІ в. Дворецът “Потала” е построен през ХVІ в. В град Ласа за резиденция на ламаисткия първосвещеник.

Най-нисък и най-гъсто населен е Източен Китай, където климатът е най-благоприятен. Най-голямата китайска река Яндзъ е най-дългата река в Азия и най-дълбока в света – на места дълбочината и достига до 180-200 м. Строителството на язовира “Трин Герг” на река Яндзъ – продължава. Тази огромна язовирна стена, широка 2 км, е част от най-голямата ВЕЦ в света. Трябва да бъде завършена и пусната през 2009 г.

В Северен Китай се простира огромната пустиня Гоби. Всяка година тя се разширява с 1550 кв.км. Затова южният и край се залесява с дървета, които защитават от опустиняване съседните земи.

Оризът е основна храна на населението в страната. Около 1/3 от обработваемите земи в Китай са заети от оризища. Също така годишният улов на сладководна риба от реки, езера и рибарници е над 36 млн.тона. Китай е сред водещите страни в света по добив на въглища (на 2-ро място след САЩ). Добиват се желязна руда, нефт и др.

Китайската комунистическа партия, под ръководството на Мао Дзедун идва на власт през 1949 г. и провежда редица реформи в областта на икономиката и обществото. Промените в областта на образованието, здравеопазването, индустриализацията са успешни. Но другите реформи – “Великият скок”, който поражда криза в народното стопанство и “Културната революция”, която се превръща в кръстоносен поход срещу интелигенцията, водят до спад в развитието на страната.

След Мао Дзедун, властта поел Дън Сяопин, който предприел енергични действия за модернизация на страната и Китай навлиза в период на интензивно икономическо развитие.

На южното крайбрежие на Китай се намира автономния район Хонконг, който е един от водещите в света търговски, банкови и финансови центрове. Хонконг е едно от най-населените места в света – над 6000 души на кв.км. През 1997 г. Великобритания върна на Китай контрола над Хонконг.

Оживеният град Шанхай, от столетия е център на търговията. И днес той привлича милиони туристи и търговци. Небесният храм в китайската столица Пекин, където се молели китайските императори е построен приз ХV в. И е изработен само от дърво, без да се използват гвоздеи.

Великата Китайска стена е най-голямото съоръжение, създадено от хората. Строежът и е започнал в ІV в.пр.Хр. и продължил до 618 г. Създадена, за да защитава Китайската империя от набезите на северните племена, стената е дълга 4000 км, широка 5-8 м и висока 6-7 м, на места до 10 м.

Прочутата глинена армия, наречена “осмото чудо на света” е една от най-забележителните археологически находки на ХХ в. Тя се състои от над 7000 фигури в естествени размери на колесници, коне и войници в пълно бойно снаряжение, изобразени с индивидуални черти. “Армията” трябвало да охранява гробницата на император Цин Шъхуан, основател на първата императорска династия в Китай.

От голямото разнообразие на животни, най-интересна е голямата панда, която се храни само с бамбук, който не е особено хранителен и за да се нахрани, тя трябва да яде най-малко по 16 часа на ден.