Тайланд е една от най-мирните и стабилни държави в Югоизточна Азия. Тайланд – “Земя на свободните” заема част от полуостровите Индокитай и Малака. Тайланд притежава голям брой малки живописни острови с красиви плажове, които са посещавани от многобройни туристи. В централната част на страната се простира плодородната Менамска равнинна – известна като “Тайландското оризище” и е най-гъсто населеното място. Климатът е горещ и влажен. Естествената растителност е саванна. Тук се срещат тиково и махагоново дърво, янг, бамбук, а също и разнообразни животни – слонове, леопарди, тигри, крокодили, над 50 вида змии и др. Крайбрежните води са богати на риба.

Тайланд бързо се индустриализира благодарение на производството на електроника – компютри, интегрални схеми, телевизори и др.
Обслужващият сектор е представен основно от туризма. Годишно страната се посещава от 9,5 млн.туристи.

Столицата на Тайланд е Банкок. Основан е през 1782 г. от таите – народ, който произхожда от Югозападен Китай и се преселил тук преди повече от 2000 г. Често го наричат “Източна Венеция”, тъй като е прорязан от канали, по които плават повече лодки, отколкото са автомобилите в града.

В Тайланд има различни етнически групи, между които рядко възниква напрежение. Това е благодарение на будизма, който се изповядва от 95% от населението.

Една от забележителностите е красивия будистки манастир в Аютхой – някога столица на кралство Аютия. Аютия възникнала на част от днешните територии на Мианмар, Тайланд, Малайзия и Камбоджа през 1350 г. и била разрушена от народа миянма през 1761 г.