Южна Корея е разположена в южната част на Корейския полуостров. Релефът на страната е предимно планински, само на запад и юг има обширни плодородни низини.

Най-големият остров на страната Чеджу има живописна природа и топъл субтропичен климат. Затова привлича много туристи. Другият голям остров в Японско море е Улунг, който е главна риболовна база на страната.
Южна Корея има сухопътна граница само със Северна Корея. Това е демилитаризирана зона, широка 4 км, която се простира по 38 паралел от западния до източния бряг на полуострова. Хиляди войници денонощно охраняват тази зона и от двете страни.

В селските райони все още най-важен поминък е селското стопанство. Отглеждат се ориз, ечемик, пшеница, бобови култури, соя, памук, коноп, тютюн и др. До 60-те години на ХХ в. Южна Корея била аграрна страна. От 1962 г. насам, с помощта на чужди инвестиции от Япония и САЩ, корейската икономика прави огромен скок. По-голямата част от индустрията се развива благодарение на гигантски предприятия – конгломерати като “Самсунг” и “Хюндай”.

Големите индустриални центрове са разположени по крайбрежието. Най-голямото пристанище е Пусан – вторият по-големина град след столицата Сеул. “Тежка индустрия Хюндай” е най-големият в света корабостроителен завод, който заема около 15% от световния корабостроителен пазар. Южна Корея е една от икономически най-мощните страни в Азия.

Характерна забележителност в столицата Сеул е “Южната порта”(Сунгние мун). Тя е най-старата древна постройка и е била главният вход на града.