Канада има излаз на три океана – Северен ледовит, Атлантически и Тихи. Релефът и е разнообразен – високи планини, дълбоки долини, огромни ледени пустини, заравнени платовидни земи, обширни плодородни низини и равнини (прерии).

Първите европейци – английската експедиция на Джон Кабът, достигат бреговете на Нюфаунланд през 1497 г. През 1534 г. в заливът Сейнт Лорънс навлиза френската експедиция на Жан Картие. През 1791 г. страната е разделена на две провинции: Горна Канада – с английско население, и Долна Канада с френско население. Великобритания обединява двете провинции през 1840 г. След 1931 г. Канада получава самостоятелност във външната и вътрешната политика. Глава на държавата е кралицата на Великобритания, представена от генерал-губернатор, назначаван от нея за срок от 5 години.

Канада е сред най-рядко населените страни в света – средната гъстота на населението е по-малко от 4 души на кв.км. Населението е съсредоточено в южната част, където климатът е много по-мек в сравнение с мразовития север.

В Канада се обособяват три големи икономически района – Източна, Западна и Северна Канада.

Силно разчлененият релеф на Източна Канада е формиран по време на плейстоценското заледяване, когато цялата страна е била покрита с огромен ледник. Последвалите тектонски движения ускорили речната ерозия – образували се многобройни прагове и водопади с огромен енергиен потенциал. Най-известен е величествения Ниагарски водопад, разположен между езерата Ери и Онтарио. Всяка секунда от него се изливат повече от 5,5 млн. литра вода. През зимата големите езера замръзват за около 140 дни, а буйните води на Ниагарския водопад образуват невероятно красива ледена завеса.

Ню Брънзуик, Нюфаундленд и Лабрадор, остров Принс Едуард и Нова Шотландия се четирите най-малки канадски провинции. Населението се занимава с риболов, селско стопанство, мебелна и целулозна промишленост и др. Остров Нюфаундленд е най-богатият район на риба в света. Водещи провинции в Източна Канада са Онтарио и Квебек. В тези провинции живее около 60% от населението на Канада. Тук са най-големите предприятие на черната и цветна металургия, на автомобилостроенето, корабостроенето, самолетостроенето, хранително-вкусовата промишленост и др.

На западния бряг на езерото Онтарио се намира най-големият град на Канада – Торонто. Една от най-красивите сгради в Торонто е главният офис на Кралската банка. Впечатляващи са стъклата на фасадата и, които при залез слънце блестят като злато. В стъклената маса наистина е добавено злато, като знак за могъществото на собствениците на сградата. Най-атрактивната забележителност на Торонто е телевизионната кула, построена през 1976 г. и висока 553 м. Кулата е сред най-високите в света и я посещават около 2 млн. туристи годишно. В провинция Онтарио се намира и столицата на страната Отава. Жителите му се гордеят с ежегодния пролетен фестивал на лалетата. По време на Втората световна война градът предоставил убежище на холандското кралско семейство, от тогава всяка година то изпраща в дар на града хиляди лалета.

Провинция Квебек е богата на полезни изкопаеми, изобилни води, гъсти гори, и плодородни почви. Квебек е столица на провинцията. Старата част на града е обявена за паметник на културата със световно значение от ЮНЕСКО. Най-големият град на провинцията е Монреал. Той е красив град, наричан “Париж на Американския континент”, тъй като е вторият по големина френско езичен град в света след Париж. Монреал е много натоварено пристанище и голям финансов център.

Западна Канада включва планинската провинция Британска Колумбия и прерийните провинции Албърта, Съскечуан и Манитоба. Британска Колумбия е единствената канадска провинция с излаз на Тихи океан. В Албърта, Съскечуан и Манитоба са разположени най-северните части на Големите равнини (прериите). През ХХ в. Тук са открити големи запаси на нефт и природен газ. Британска Колумбия е прочута с красивите си планински пейзажи и живописни естествени пристанища. Разнообразният животински свят – мечки бари бал и гризли, лосове, видри, водни птици и др., се опазва в повече от 675 природни парка, които привличат над 23 млн.посетители годишно. По-голяма част от населението на Британска Колумбия живее в двата най-големи града – Ванкувър и Виктория. През 1792 г. английският мореплавател Джордж Ванкувър стъпил на острова. Сто години по-късно островът е наречен на негово име. Ванкувър е третият по-големина град в Канада. Той има огромно естествено пристанище и е най-важният канадски търговски център на тихоокеанското корабоплаване. В Албърта на източните склонове на Скалистите планини е разположен най-старият канадски национален парк “Банф”, прочут със планинските си пейзажи. Албърта осигурява 90% от нуждите на страната от природен газ, а в Съскечуан има над 18 000 дейставщи кладенци, които дават около 1/5 от общият добив на нефт.

Канада е най-големият производител на ечемик в света. Над 90% от общата продукция се произвежда в Западна Канада.

Северна Канада е съставена от три извънредно рядко населени територии – Юкон, Северозападна територия и Нунавут, които заемат над 40% от площта на страната. Основна част от населението са ескимоси и индианци, които се занимават с риболов, лов и еленовъдство. Северна Канада е место обитание на белите мечки. От 1973 г. са наложени забрани за лов с цел опазване на този застрашен вид.

Посолство на Република България, Отава, Канада 325, Stewart Street, Ottawa, Ontario, K1N 6K5, Canada Тел.: 001-613-789 3215 Тел.: 001-613-789 7174 Факс: 001-613-789 3524 E-mail: bgemb@storm.ca