Страната е съставена от 50 щата и един столичен федерален окръг. В релефа на САЩ доминират две големи планински вериги: Кордилери и Апалачи. В западните предпланини на Южните Апалачи (в щата Кентъки), се намира най-дългата пещера на света – Мамутовата – дълга близо 250 км. В разнообразния релеф на САЩ освен планини има обширни равнини и низини, живописни долини и каньони, не липсват и пустини. САЩ разполагат с много богати природни ресурси – изкопаеми горива, големи рудни находища, изобилие от води, гъсти гори, плодородни земи, просторни пасища, уникални природни забележителности, които привличат милиони туристи.

До ХVІ в. в днешните земи на САЩ живеели около 400 индиански племена, говорещи над 200 езика. Днес страната представлява невероятна смесица от раси, народи и култури. Северноамериканският белоглав орел морски орел е национален символ на САЩ.

Източните щати включват 13 щата и Столичния федерален окръг, обособени в два района: Нова Англия (Мейн, Ню Хемпшир, Върмонт, Масачузетс, Роуд Айленд и Кънектикът) и Средно атлантическите щати (Ню Йорк, Ню Джърси, Пенсилвания, Делауер, Мериленд, Столичният федерален окръг Колумбия, Вирджиния и Западна Вирджиния).

Океанската брегова линия на Източните щати е дълга и ниска, на места силно разчленена от малки заливи и полуострови. По крайбрежието е разположена Атлантическата низина, а на запад са разположени планинските вериги на Апалачите. Част от гъстите гори на Апалачите са били унищожени, за да се построят градове.

Към края на ХVІІ в. Източните щати били британска колония. В борбата за независимост щата Ню Йорк изиграл решителна роля. Тук се състояла решителната битка през 1777 г., която обърнала хода на войната в полза на колониите.

В град Филаделфия (щат Пенсилвания) през 1787 г. е изработена Американската конституция – основен закон на страната.

Държавното управление на САЩ се разделя между 50-те щата и главното федерално управление. Всеки щат има собствена конституция, законодателно събрание, щатски съд и губернатор, избиран от населението на щата. САЩ е силно централизирана държава, с прозрачна автономия на щатите. Вашингтон е столица на страната, намира се в окръг Колумбия. В сградата на Капитолия заседава Конгресът. Тя е построена през 1793 г. на висок хълм в традициите от древноримска епоха и е най-високото здание в американската столица. Забележителна сграда във Вашингтон е Мемориала на Линкълн. В центъра и е поставена внушителна статуя на Абрахам Линкълн. Сградата на Белия дом във Вашингтон е проектирана от американският архитект с ирландски произход Джеймс Хоубан през 1792 г. и от тогава е резиденция на президента. Името на щата Нова Англия е свързано с първите британски заселници. Тук се намират някои от най-прочутите висши учебни заведения като Масачузетския технически институт, Университета Йебел в Кънектикът и др.

Главният град на щата Ню Йорк е Ню Йорк. Основан през 1626 г. до ХVІІІ в. Ню Йорк останал селище на търговци на кожи и ловци. Днес градът е мегаполисът на САЩ. Територията на гигантския град, наричан още градът на кулите, включва и 50 острова, от които най-голям е Манхатън. Отделните части на града са свързани чрез 60 моста.

Величествената статуя на Свободата, висока 93,5 м се е превърнала в символ на САЩ. Издигната на малък остров в пристанището на Ню Йорк, тя е подарък от френският народ по случай 100-годишнината от провъзгласяването на независимостта на САЩ. Проектирана е от големия скулптор Фредерик Бартолди и е конструирана от Александър Айфел, построил знаменитата кула в Париж.

Ню Йорк е световен финансов и бизнес център. Най-големият световен пазар за търговия с ценни книжа – Нюйоркската фондова борса, започва да работи на Уолстийт в “Манхатън” през 1817 г.

Средният Запад и района около Големите езера са разположени в северната централна част на САЩ.

Средният Запад се простира от север на юг между Скалистите планини и река Мисисипи. Включва седем щата – Монтана, Северна и Южна Дакота, Уайоминг, Небраска, Колорадо и Канзас.

Средният Запад или известен още като Големите равнини, преди заселването на европейците били най-обширните тревни райони в света. В тях бродели огромни стада бизони. След кратък упадък до голяма степен са възстановени плодородните земи и естествените пасища. Почти 1/5 от произвежданата пшеница в САЩ се отглежда в щата Канзас.

В гранитните скали на връх Ръшмор, в Южна Дакота, са изсечени лицата на четиримата велики президенти на САЩ – Вашингтон, Джеферсън, Рузвелт и Линкълн. Височината на барелефа е 18 м.

Забележителен е Националния парк “Бедленд” в щата Южна Дакота. Тук течащите води и ветрове в продължение на милиони години са оформили живописните скални масиви и хълмове.

Река Мисури извира от Скалистите планини и северно от град Сейнт Луис се влива в най-дългата река в САЩ – Мисисипи. Двете реки заедно образуват най-дългата река в Северна Америка. По нея плават големи речни кораби и шлепове, които превозват въглища, нефтени продукти, пясък, чакъл, желязна руда и др. Големите езера са тектонични образувания, дооформени под натиска на континенталния ледник от периода на плейстоценското заледяване. В резултат се е образувала най-голямата верижна езерна система на Земята. Големите езера включват 5 големи езера: Горно, Мичиган, Хюрън, Ери и Онтарио и едно малко езеро – Сейнт Клер. Те представляват огромен вътрешноконтинентален басейн, който оказва значително влияние върху климата. На територията около Големите езера е съсредоточено 1/5 от населението на САЩ. Щатите на Големите езера са: Минесота, Мичиган, Уисконсин, Айова, Мисури, Илинойс, Индиана, Охайо, Кентъки. Тук са съсредоточени основните отрасли на тежката промишленост – черна металургия, производство на автомобили, локомотиви, заводско оборудване, химическа промишленост и др.

В град Сейнт Луис, щата Мисури се издига високата 192 м входна арка “Гейтауей”, символизираща историческото местоположение на града. Град Чикаго, щата Илинойс, е третият по големина град в САЩ след Ню Йорк и Лос Анжелис. Той е важна пресечна точка за въздушния, водния и сухопътния транспорт.

Южните щати включват: Ню Мексико, Оклахома, Арканзас, Тенеси, Флорида, Тексас, Луизиана, Мисисипи, Алабама, Джорджия, Южна и Северна Каролина. В Южните щати преобладава равнинния релеф. Тук се намира обширната Мисисипска низина, която е една от най-плодородните на континента. Предимно планински е релефът на Ню Мексико. Тук е южната непристъпна верига на Скалистите планини. Характерно явление за щатите край Мексиканския залив се честите разрушителни бури – торнадо. Памукът, тютюнът, оризът и захарната тръстика били основните култури, отглеждани в Южните щати от първите европейски заселници. Заради нуждата от работна ръка, от Африка били докарани негри насила в Северна Америка и продавани на пазарите за роби. От 1790 г. броят на негрите-роби расте и достига до 1/3 от населението на Южните щати. Твърдата позиция на Северните щати срещу робството довежда до разделянето на САЩ. През 1860-1861 г. 11 южни щата, привърженици на робството, се отделят и създават Конфедеративни щати на Америка. Това поставя началото на Гражданската война в САЩ 1861-1865 г. между Севера и Юга. Южните щати губят войната и икономиката им запада. Но чрез пренасочване към многоотраслово развитие на селското стопанство и индустрия, икономиката се стабилизира. Отглеждат се памук, соя, фъстъци и др. Химическата промишленост се развива на базата на богатите нефтени находища. Благодарение на американските военни бази и на НАСА в целия южен район бързо се развиват машиностроенето и енергетиката. Щатът Флорида се посещава от милиони туристи на САЩ и чужбина, заради красивите плажни курорти и природни забележителности.

Западът на САЩ включва седем щата: Вашингтон, Айдахо, Орегон, Калифорния, Невада, Юта и Аризона. Най-разнообразен е релефът на Калифорния. – най-големият западен щат. Той е и най-многолюдният щат на САЩ, в който живеят почти 34 млн. души.

В Калифорния се намира един от най-големите високотехнологични райони в света, известен като Силиконовата долина. Това е голяма тясна ивица с дължина над 40 км, където са офисите, научно-изследователските звена и производствените мощности на много водещи компютърни компании. Калифорния е водеща в производството на храни. В щата се намира най-големият винопроизводител в САЩ – “Ернест Гайо”, чиято дневна продукция е над 2 млн.бутилки. Тук се отглеждат повече от 200 вида земеделски култури, благодарение на благоприятните почви и климат.

Сан Франсиско и Лос Анжелис са най-големите градова на Калифорния. Една от забележителностите на Сан Франсиско е висящият мост “Голдън гейт”, открит през 1937 г. Окачен е на две метални въжета с диаметър 94 см, които са закрепени на два опорни стълба – кули, високи 227 м. За по-малко от век Лос Анжелис израства от 50-хиляден град в огромен мегаполис. В красиво предградие на града, на 30 км от брега на океана, се намира Холивуд – световноизвестният център на американската филмова индустрия. Националният парк “Орегон Пайп Кантес” в Аризона е един от многото национални паркове, в които се опазват части от пустинята Сонора. Големият каньон в същия щат, е издълбан от река Колорадо в дебелите хоризонтални скални пластове и е една от най-известните геоложки забележителности в света. Скалният орел се среща по цялото тихоокеанско крайбрежие на САЩ и Мексико, където се е превърнал в национален символ. Размахът на крилете му достига до 2,3 м.

Аляска е най-големият щат на САЩ. През 1867 г. САЩ купили тази земя от Русия. Заобиколен е от водни басейни и само на изток има сухоземна граница с Канада. Щатът включва още Алеутските острови, остров Кодиак, остров Свети Лаврентий – в Берингово море и други по-малки крайбрежни острови. Релефът е планински. Аляска е най-студеният щат на САЩ – около 1/3 от площта му се намира в полярната област Арктика. Преди около 30 хил.години Беринговият проток е бил скован от ледове и по него от Азия дошли първите заселници на Северна Америка. Въпреки суровите условия Аляска има богати природни ресурси – полезни изкопаеми ( нефт, природен газ, черни въглища, злато, платина, волфрам), води, гъсти гори, разнообразен животински свят. Аляска е убежище на най-голямата в света популация на сивия вълк. Връх Маккинли (6194 м), е най-високият връх в Северна Америка. Най-дълга и пълноводна от реките е Юкон. През зимата замръзва за около 7 месеца и корабоплаването се прекратява.

Трансаляският нефтопровод, дълъг 1287 км, е построен през 70-те години на ХХ в. Пренася суров нефт от северното крайбрежие на Аляска на юг до град Валдиз, на южното тихоокеанско крайбрежие.

През последните години Аляска привлича туристи от цял свят със суровата си природа и многобройни паркове, населени от разнообразен животински свят.

Хавайският архипелаг става 50-тият щат на САЩ през 1959 г. Той представлява дълга островна дъга (3800 км) в северната част на Тихия океан. Съставен о от 132 острова. Повечето малки острови са коралови атоли, а големите острови са стърчащи над водата върхове на огромни подводни вулкани, с височина над 9 км от океанското дъно. На остров Хавай се намира Мауна Лоа (4169 м) – най-големият активен вулкан на Земята.

Климатът на островите е горещ – с обилни валежи. Голямата им част е покрита с буйна тропическа растителност. На остров Оаху, който е по-малък от Хавай, живее 2/3 от населението на целия архипелаг. Тук се намира и най-многолюдния град – Хонолулу, столицата на щата. Прекрасното време, пясъчните плажове и отличните условия за сърфинг във водите на Тихи океан, привличат на Хавайските острови милиони туристи от цял свят.

Посолство на Република България във Вашингтон, САЩ 1621 22nd Street, NW, Washington D.C. 20008 Работно време: 9:00 - 17:30 ч. Телефон: (202) 387-0174 Факс: (202) 234 7973 E-mail: office@bulgaria-embassy.org Консулски отдел Работно време: 10:30 - 12:30 ч. Телефон: (202) 387 7969 E-mail: consulate@bulgaria-embassy.org