Мексико заема най-северната част на континентална Централна Америка. Тя е най-многолюдната испано-говоряща страна. Мексико е разположена на два много изразителни полуострова, различни по форма и релеф. Единият е полуостров Калифорния, намиращ се в Тихи океан, по цялата дължина на който е разположена висока планинска верига. Другият полуостров е Юкатан, вдаден на север към Мексиканския залив. Той е нисък и равнинен.

Планината Напречна Сиера е известна с активните си вулкани. Между градовете Веракруз и Пуебла се извисява активният вулкан Орисаба – най-високата точка на страната (5700 м). По крайбрежието на Мексиканския залив се простират плоски низини с много блата, лагуни и пясъчни валове. Най-голямото езеро е Чапала, разположено до град Гуадалахара, а най-дълга е река Рио Гранде – 2000 км. Голямата горещина, съчетана с оскъдни валежи, води до превръщането на някои райони в пустини и полупустинни. Земите на полуостров Юкатан са с влажен тропичен климат. Канкун е най-големият курорт, разположен на източното крайбрежие на Юкатан.

В горещите и сухи пустини на север се срещат различни сухолюбиви растения като юка и много видове кактуси, някои от които, например сагуаро достигат внушителните 10 м височина. Влажните вечнозелени тропични гори по южното и източното крайбрежие осигуряват убежище на много маймуни, ягуари, мравояди, гущери и игуани.

Най-важните земеделски култури, които се отглеждат тук са кафето и захарната тръстика. Мексико е родина на царевицата, която и днес е основна храна за населението.

Мексико е водещ световен производител на живак и сребро, един от най-големите производители на цинк и графит, а по запаси на нефт е на 7-мо място в света.

Земите на Мексико били център на древни цивилизации. Великолепната столица Теночтитлан на ацтеките се издигала на мястото на днешната столица Мексико сити. Достигнала своя разцвет през средата на ХІV в., империята на ацтеките била унищожена от испанските конквистадори през ХVІ в.
Древните маи населявали голяма част от територията на днешно Мексико. За процъфтяващата им култура свидетелстват много архитектурни паметници, един от които е древна пирамида, наричана “Храмът на посвещението”. Намира се в Паленке, близо до град Виляермоса.

В продължение на 300 години Мексико е испанска колония под името Нова Испания. По-късно след Американо-Мексиканската война, тя загубва 50% от земите си – петте днешни щата на САЩ – Тексас, Аризона, Ню Мексико, Невада и Калифорния.

Столицата на Мексико е третият по големина град в света след Токио и Ню Йорк. Забележителен е центърът му, който се нарича Площад на Конституцията. Тук се намира огромната градска катедрала, построена през ХVІІ в. и достроена през ХІХ в.

Посолство на Република България, Мексико, Мексико
Embajada de la República de Bulgaria
Paseo de la Reforma 1990
Col. Lomas de Chapultepec
CP 11000, México, D.F.
Тел.: +0052 55 5596 3283
Тел.: +0052 55 5596 3295
Факс: +0052 55 5596 1012
E-mail: ebulgaria@yahoo.com