Куба е най-големият и един от най-красивите острови в Карибския регион. Тя се намира на дългия и тесен едноименен остров. Остров Куба е открит през 1492 г. от Христофор Колумб. През 1511 г. е завладян от испанците, които за няколко десетилетия избиват 300 000 индианци и докарват повече от 900 000 негри-роби за захарните и тютюневи плантации.

На север протокът Флорида отделя Куба от САЩ, а на изток Наветреният проток я разделя от остров Хаити.

Климатът на Куба е горещ и влажен. Най-важната култура, която се отглежда тук е захарната тръстика. Куба е третият в света най-голям производител на захар.

Отглежданият в Куба тютюн се използва за изработката на световноизвестните хавански пури. По запаси на никел, Куба заема второ място в света.
Куба е единствената страна в Америка с централизирана социалистическа система на управление. Изградените тук военни бази на бившият СССР през 1962 г. водят до Карибската криза между двете велики сили САЩ и СССР.
Старият площад в столицата на Куба – Хавана, е запазил красивите колониални постройки, художествени галерии и др. Обществени сгради, които разкриват богатото културно наследство на страната.