Перу е третата по територия страна в Южна Америка. Край тихоокеанския бряг, дълъг 2410 км, има множество островчета. На островите Чинча се намира най-голямото находище в света на гуано (птичи тор).

В северната част на Перу текат най-големите реки тук – Укаяли и Мараньон, които се сливат на 80 км от град Икитос и дават началото на река Амазонка. Между пустинното крайбрежие и влажните екваториални гори величествено се издигат Перуанските Анди, съставени от три успоредни планински вериги. Те имат повече от 170 върха над 4850 м н.в. Най-висок е угасналият вулкан Уаскаран (6768 м). Той е част от едноименния национален парк, в който има 20 върха над 6000 м.

Езерото Титикака се намира на границата с Боливия и е най-високопланинското плавателно езеро на земята (3812 м н.в.). В него могат да се видят лодки от тръстика, в които индианци аймара ловят риба.

През ХV в. в земите на Перу поцъфтявала великата империя на инките със столица Куско. Запазени са останки от крепостните стени, дворец и храм, чиито фасади били украсени със златни плочи. Открити са в така наречената “Свещена долина на инките”.

През ХVІ в. Испанците завладяват империята, разграбват съкровищата на инките и почти унищожават местното население. Запазените останки от цивилизацията на инките днес привличат много туристи.

В столицата на Перу – Лима, живее 1/3 от населението на страната. Градът е отдалечен само на 16 км от тихоокеанския бряг и е най-ниско разположената столица в Южна Америка (160 м н.в.). Перу е сред водещите световни производители на сребро, цинк, олово, мед и др. Важно място в живота на перуанците заема риболовът.