Бразилия е най-голямата по площ и по население страна в Южна Америка. На изток граничи с Атлантически океан, а сухоземните и граници, освен Еквадор и Чили, са с всички останали 10 южноамерикански страни. По североизточното крайбрежие, ниският лагунен бряг е ограден от множество коралови рифове, а в широкото естуарно устие на Амазонка е разположен най-големият наносен остров на земята – Маражо.

Една трета от площта на Бразилия е заета от Амазонската низина – най-голямата низина на Земята. В Амазония се намират най-обширните екваториални гори в света, наречени селвас. Видовете растения и животни в Амазония са повече от 5 млн. Тук има различни видове палми, лиани, орхидеи, водни лилии. Амазония е родина на много дървета с голямо стопанско значение – какаово, хининово, памуково, каучуково дърво и др. Широко разпространен в Бразилия е ягуарът – най-едрата дива котка, която е отличен ловец и плувец, с красива златиста козина и очертани кръгли черни петна. В Амазония се намира най-голямата змия на Земята – анаконда. Запазването на екваториалните гори в Амазония се превръща в световен проблем, защото те са “белите дробове на Земята”. Климатът е разнообразен, защото Екваторът пресича северните части на Бразилия, а Тропикът на Козирога – южните.

Бразилия е на челните места по запаси на висококачествени железни руди, манган, боксит, цинк, берилий, никел, уран, злато и скъпоценни камъни. Нефтените запаси също са големи. Строят се локомотиви, кораби, автомобили.

Няма друга държава в света да произвежда повече кафе. По производство на банани е на първо място в света, на сизал и портокали на второ място, на какао на трето място.

Бразилия е най-голямата португалоговоряща страна в света. Първите заселници тук са португалците.

От 1960 г. град Бразилия е обявен за столица на Бразилия. Построен е по предварителен план с форма на кацнал самолет, дълъг 13 км. В центъра е сградата на Националния конгрес, в “носа” е резиденцията на президента, а в “крилата на самолета” са жилищните квартали.

Сао Пауло е един от най-старите колониални градове в Новия свят. Днес е мощен индустриален и финансов център и се нарежда на 4-то място сред най-големите градове в света.

Рио де Женейро е един от най-красивите градове в света. Тук е най-големият стадион в света “Маракана”. Великолепните плажове Копакабана и многобройните природни и исторически забележителности привличат в града милиони туристи. На връх Корновадо, над Рио де Женейро разположен в залива Гуанабара, се извисява величествената статуя на Христос-Спасителя.

А през февруари в разгара на бразилското лято, Рио де Женейро се превръща в столица на най-грандиозния карнавал в света.

През 2014 г. Бразилия ще бъде домакин на 20-тото Световно първенство по футбол. В първенството участват 32 отбора и е най-големият футболен форум на планетата. Домакините от страната на кафето имат 5 титли и ще се борят за 6-та.

Посолство на Република България, Бразилиа, Бразилия
Brasília Df 70 432, Brazil
Embaixada da República da Bulgária
SEN Av. das Nações, Qd. 801, Lt. 08, CEP 70432-900
Тел.: (61) 3223-6193, 3223-9849
Факс: (61) 3323-3285
Е-mail: bulgaria@linkexpress.com.br