Мароко е най-близко разположената африканска страна до Европа. При Гибралтарския проток разстоянието от Мароко до испанския бряг е около 14 км.

Релефът на Мароко е планински. Тук са разположени западните най-високи вериги на Атласките планини. Южните части на Мароко попадат в пустинята Сахара. Най-плодородни са крайбрежните низини. Отглеждат се зърнени храни, захарна тръстика, захарно цвекло, лозя, маслини, смокини и цитруси. Мароко е световен производител и износител на цитрусови плодове. Риболовът също е развит – лови се скумрия, сардина, риба тон, скариди, раци, миди. Мароко е богата на фосфати, от които произвежда минерални торове, метало-почистващи препарати и др.

Мароко има големи пристанища. Казабланка е едно от тях. Това е най-големият град в Мароко. Възникнал на мястото на град Анфа, който бил разрушен от португалците през 1468 г. През ХVІІІ в. градът бил отново построен и наречен Дар ел Бейда (на арабски “бяла къща”, в превод на испански Каса бланка).

Топлият климат, красивите плажове и природа, древните градове, привличат много туристи. Един от тези древни градове е Маракеш, който е основан през ХІ в. И е разположен в плодородна долина, в подножието на Висок Атлас.

Посолство на Република България, Рабат, Мароко
Rabat, 4, Av.Ahmed Lyazidi (Ex Meknes), B.P.1301
Тел.: 00212 37 76 54 77
Тел.: 00212 37 76 40 82
Факс: 00212 37 76 32 01
E-mail: bulemrab@vahoo.com