Република Южна Африка заема най-южните части на континента. Тя е единствената африканска страна с излаз на Атлантическия и на Индийския океан, което и осигурява богат улов на риба. Най-южната точка на континента – Иглен нос, се намира на територията на РЮА. Тук се намират т.н. Драконови планини. Те са част от националния парк “Роял Натал”. На места върховете на планинските хребети достигат 3000 м н.в. Западното крайбрежие на РЮА е заето от пустинята Намиб, а в северозападния и край е пустинята Калахари.
Природата в РЮА се отличава с изключително разнообразен растителен и животински свят. Срещат се слонове, хипопотами, зебри, лъвове и др. Много животни са защитени в 30-те национални парка. Във вътрешността на страната валежите са повече, докато в пустинните райони климатът е горещ.
Забележителен е водопадът Тугела – 947 м. Той се намира на река Тугела и е втори по височина в света.

Обработваемите земи са малко, но тук се отглеждат захарна тръстика, зеленчуци, картофи и др. Страната е известна с висококачествените си цитрусови плодове и ценните сортове грозде. РЮА е сред водещите производители на вино в света – около 1 млрд.л годишно. По брой на плантациите за цветя РЮА е сред първите в света – отглеждат се над 20 000 вида цветни растения.

РЮА е най-силно индустриализираната държава в Африка. Кейптаун, Йоханесбург, Порт Елизабет и Дърбан са най-важните индустриални центрове, с предприятия на химическата, текстилната, машиностроителната, електронната и военната промишленост. РЮА е водещ световен производител на злато. Мина Савука и мина Мпоненг са измежду най-дълбоките златни мини в света – на 3500 м дълбочина. На челно място в света е по добив на платина, манган, хром и диаманти.

Йоханесбург е създаден през 1886 г. като минно селище за добив на злато. Най-големият град Кейптаун е столица на РЮА, едно от главните и пристанища и най-големият търговски център.

РЮА е многонационална страна, в която са признати 11 официални езика, но се говорят много повече. Дълга е борбата на негърското население за човешки права. Партията Африкански национален конгрес, която се борела против апартейда и расизма, била забранена, а водачът и Нелсън Мандела хвърлен в затвора. С намесата на ООН режимът на апартейда е осъден и през 1994 г. за първи път тук се извършват всеобщи избори и Нелсън Мандела става първият чернокож президент.