Четири исторически и географски области – Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия, образуват Обединеното кралство.

Под влиянието на Северноатлантическото течение Гълфстрийм климатът е влажен умерено-океански, с мека зима и прохладно лято.

В югоизточна Англия се намират най-плодородните обработваеми земи на страната, а на югозапад е разположен дълбоко вдаденият в Атлантически океан полуостров Корнуол.

Много от главните градове са възникнали около реките: Лондон – на р.Темза, Нюкасъл – на р.Тайн и др. Най-дългата река във Великобритания е Севърн (354 км).

Има много живописни ледникови езера – Лох нес в Шотландия, Дистрикт в Северна Англия, Лох Ней в Северна Ирландия.

Има малко гори. Най-едрият бозайник – северният елен, се среща само в Шотландия и в Национален парк “Ексмур”.

Великобритания има водещи позиции по запаси на енергийни ресурси – висококачествени черни въглища в Йоркшир и нефт и природен газ в шелфа на Северно море.

“Канари уорф” е най-високата сграда във Великобритания (244 м). Тя се е превърнала в емблема на пристанищната зона на Лондон.

Огромното виенско колело “Окото на Лондон” се извисява на 135 м над р.Темза. Ежедневно на него могат да се возят над 15 000 души.

Лондон е първият град в света с подземна железница(метро), открито през 1863 г.

Друга забележителност на Лондон е Гринуичката обсерватория. Месингова ивица в двора и маркира Нулевия меридиан, който разделя Земята на Източно и Западно полукълбо.

На нулевия меридиан в Гринуич е разположен куполът на хилядолетието - най-големият паметник в света, отбелязващ смяната на двете хилядолетия.

От огромният музей с много отдели, най-голям интерес предизвиква “Човешкото тяло”. Експозицията представя човешкото тяло, по-голямо от Статуята на свободата. Преминавайки през безброй ходове, посетителят вижда как функционира тялото на човека.

Единбургският замък се извисява върху огромна вулканска скала в центъра на Шотландската столица Единбург. Векове наред той е бил резиденция на шотландските крале.

Официален държавен глава на Великобритания е кралица Елизабет ІІ, но изпълнителната власт се осъществява от министър-председател.

Днес Великобритания е четвърта в света най-силно развита страна, с водещи позиции в международната търговия.

Посолство на Република България, Лондон, Великобритания 186-188 Queen’s Gate London SW7 5HL Тел.: 0044 2075849400 Факс: 0044 2075844948 Консулска служба –0044 2075849379 E-mail: consul@bulgarianembassy.org.uk