За един любознателен човек е добре да изкара един ден, хранейки се като средностатистически египтянин. За онези, които по-малко се интересуват от националната кухня, е добре да се опита египетското меню фрагментарно.

Класическата египетска закуска се състои от две основни ястия - фул и фалафели (или таамея). Фул наричат ястие от варени бобови в леко кисел сос, с подправки и билки, с понякога добавени ситно нарязани зеленчуци. Фалафелите са вегетариански кюфтенца от нахут. Като допълнение се поднася чинийка с таханов сос, представляващ смлян сусам и ядки със зехтин и подправки, в който по време на храненето се топи хляба ейш, салата от пресни зеленчуци, салата гебна (сирене с зеленчуци). От напитките много популярен е студеният чай каркаде от листата на така наречената суданска роза, известен и под друго име - фараонски чай.

През работните дни египтяните не се хранят обилно. За най-популярно обедно блюдо е обявено т.нар. кошар. Самата гозба представлява варен боб, фасул, леща и други зърнени култури, смесени с пържен лук, всичко залято с лютива течност. За разнообразие може да се похапнете и по-стабилно, например с рибен тагин (коктейл от морски продукти, запечени в гювече).

Вечерята за египтяните трае най-дълго. Първоначално се подгрява с разнообразни студени и горещи мезета. Задължително трябва да се вкусят гебните - нещо подобно на пържени равиоли със сирене, леко да се разходи из салатите от зеленчуци и да се докосне до бастурмата, както и неотразимо действащите върху европейците задушени патладжани с чесън.

Идва ред на основните ястия - например печен гълъб пълнен с булгур. Гълъбите тук специално се отглеждат с гастрономическа цел, дори някои от египтяните ги ядат направо с костите.

За да не останете все пак човек гладен ще му помогне следващото горещо блюдо кофта - кебап, придружено от чашка ориз. Кофта са това наденички от говеждо кайма, като в класическо изпълнение всичко това се приготвя на открит огън. За десерт се поднасят силно напоени с меден сироп и поръсени с настъргани ядки разнообразни сладкиши, на които египтяните са големи майстори.