Тук ще се постараем да направим списък с 10-те най-известни и посещавани градове и забележителности в Италия. Тази страна е най-богата на исторически паметници в света и затова е една от предпочитаните дестинации за туризъм.

10. Сан Джиминяно е градче в Тоскана. Известно е с многото си кули и запазения средновековен облик. В миналото е било важен център, но запада и след 15 век е в сянката на Флоренция.

9. Чинкуе Тере представляват пет селища на Италианската Ривиера запазили своя патриархален облик. Те са включени в списъка на ЮНЕСКО и любимо място за отдих и спокойствие.

8. Наклонената кула в Пиза е част от архитектурен ансамбъл, наречен Дворът на чудесата. Поради песъчливата почва и плитките основи започва да се накланя още при строежа си през 12 век.

7. Лаго ди Комо е най-известното италианско езеро. На неговият бряг се намира и град Комо с добре запазен исторически център. Намира се в Северна Италия, област Ломбардия.

6. Крайбрежието на Амалфи и неговият център град Амалфи ежегодно привличат многобройни туристи с чистите си води и многото забележителности, като Изумрудената пещера, Райският двор и много други.

5. Град Помпей е погребан при изригването на вулкана Везувий под голям слой пепел. Открит е през 18 век и от тогава интересът към него не спира. Пепелта го е запазила в продължение на хиляди години и сега е най-добре запазения античен град.

4. Сиена е бил силен град-република през 12 век, но по-късно запада и остава в сянката на близкия си събрат Флоренция. Тук ежегодно се провеждат конни състезания на централния площад, наречени Палио. Освен Палиото трябва да се посетят и многобройните забележителности награда.

3. Флоренция е Ренесансовата столица на Европа. Тук са творили четиримата големи Донатело, Микеланджело, Рафаело и Леонардо да Винчи. За да разгледате всички забележителности ще са ви необходими няколко дни, но най-голямата забележителност на града е църквата - Санта Мария дел Фиоре (Дева Мария с цветето).

2. Рим или Вечният град, столицата на Римската империя, а сега на Италия пази в сърцето си забележителности от няколко епохи. Най-посещаваната забележителност в града е Колизеумът. Интересни са да се видят красивите фонтани, църкви и множество музеи. Не трябва да се забравя и, че в центъра на Рим се намира най-малката независима държава - Ватиканът.

1. Венеция е прорязана с канали и някога е бил най-мощният град-държава на Средиземно море. Старият град е построен на множество острови и транспорта там се извършва по каналите с лодки - гондоли. Целият град е един голям музей, който за съжаление потъва всяка година и е подложен на постоянни наводнения. Непременно трябва да се посети базиликата Сан Марко, а от камбанарията на града се разкрива прекрасна гледка.

22.09.2019