Всеки свързва Египет с пирамидите, които безспорно са най-голямата забележителност на страната. Но познанията на повечето туристи свършва дотук. Затова сме ви приготвили списък с 10-те най-посещавани забележителности на Египет.

10. Джамията Ибн Тулун се намира в Кайро и е най-старата джамия в Египет. Тя е построена от династията Ибн Тулун и впечатлява със своята простота.

9. Дахаб е курортен град на Синайският полуостров. Ако се занимавате с Уиндсърф това е вашето място.

8. Оазисът Сива се намира в Западната пустиня на Египет и е дом на около 23 000 човека. В този оазис е имало известен храм на бог Амон. Той е посетен дори от Александър Велики, след като превзема Египет.

7. Египетският музей в Кайро е най-големият музей в света свързан с Египет и неговата древна история. Тук се пазят и много артефакти от гробницата на Тутанкамон. Не трябва да се пропуска Златната стая, където се съхраняват съкровища от същата гробница.

6. Абу Симбел е храм построен през 13 в.пр.н.е. от всемогъщият фараон Рамзес II. Храма е построен на границата с цел да плаши нубийските съседи. На входа има огромни 4 статуи, високи по 21 метра. След статуите в скалата е издълбан самият храм, който също има внушителен интериор украсен с още статуи, фризове и барелефи.

5. Долината на царете е долина в Египет, избрана от фараоните от Новото царство, като място за погребения. През вековете повечето гробници са били ограбени, както и тази на Тутанкамон. Но при нея голяма част от съкровищата са запазени. Тук има 61 погребални камери, като последното погребение е на фараон от Двадесета династия - Рамзес X.

4. Круиз по река Нил е незабравимо преживяване за всеки решил да посети Египет. Нил е най-дългата река в света. Крайна точка на круизите е Луксор - древната столица на египетските фараони и смятаният за най-големият открит музей в света.

3. Рифовете на Червено море са едни от най-популярните и красиви в света. В самото Червено море не се влива нито една река и водите му са кристално чисти, което го прави рай за гмуркачите.

2. Храма в Карнак се намира в селце недалеч от Луксор. Това е най-голямото религиозно средище в Древен Египет. Около Карнак и Луксор е процъфтявала столицата на древните египтяни - Тива.

1. Пирамидите в Гиза се намират недалеч от Кайро и са единственото запазено от Седемте чудеса на древния свят. Най-голяма от всички пирамиди е Великата пирамида, която е строена повече от 20 години.

22.09.2019