В периода 10 юни до 10 юли 2016 г., Европа ще бъде футбол. Франция ще бъде домакин на този форум, който ще събере 24-те най-силни отбора на Старият континент. Милиони туристи ще посетят Франция и 10-те града, домакини на събитието. В тази статия накратко ще представим тези градове, както и техните забележителности:

1. Сен Дени е предградие на Париж. Там се намира и най-големият френски стадион Стад дьо Франс. Туристите дошли тук непременно трябва да видят и базиликата Сен Дени.

2. Париж е столицата на Франция. Градът е изключително богат на културни и исторически забележителности. Най-посещаваната атракция тук, а и във Франция е Айфеловата кула, от която се разкрива невероятна гледка на Париж. Домакин на мачовете ще бъде Парк де Пренс. Това е стадионът останал в българската футболна история с датата 17 ноември 1993 г. и мача Франция - България 1:2.

3. Марсилия е средиземноморски град и едно от най-големите пристанища в Европа. Старата част на града привлича ежегодно много туристи. Срещите от Евро 2016 ще се играят на Стад Велодром с неговите 65 000 седящи места.

4. Лион е прекрасен град, който с пълно право може да се оприличи с музей на открито. В Лион има няколко музея, които разказват подробно за историята на града и неговата роля във войната срещу германците. Стадионът, който ще е домакин на първенството е Стад дьо Люмиер, с капацитет 58 000 места.

5. Вилньов д'Аск е град, недалеч от Лил и Белгия. Стадионът на града Стад Пиер Моруа е истинско бижу.

6. Ланс е град в Северна Франция, заедно с Лил един от най-големите градове в региона. Срещите от Европейското първенство ще се провеждат на Стад Феликс Боларт.

7. Бордо е пристанищен град, разположен на двата бряга на река Гарона. Градът е прочут с едноименното си вино, както и с театъра си считан за шедьовър и открит през далечната 1780 г. Стадионът на града се нарича Матмут Атлантик и има капацитет 42 000 места.

8. Сент Етиен е миньорски град в Югоизточна Франция и дом на най-известният френски отбор носещ същото име. За Сент Етиен е играл и Мишел Платини. Мачовете тук ще се провеждат на Стад Жофруа Гишар.

9. Тулуза се намира в югозападната част на страната. Той е голям университетски център, наричан още и "Розовият град" заради преобладаващия цвят на сградите. Градският стадион в Тулуза е най-малкият стадион домакин на първенството с неговите 33 000 места.

10. Ница се намира на Френската Ривиера на Средиземно море и е световно известен курортен град. В града има 18 музеи и галерии. Най-голямото събитие е Карнавала в Ница, който се провежда през месец февруари. Мачовете от турнира ще се играят на Алианц Ривиера.

22.09.2019