На 18, 19 и 20 август ще се проведе "Десети фестивал на фолклорната носия в Жеравна 2017".

Създател на фестивала е продуцента, хореограф и режисьор на Националния фолклорен ансамбъл „Българе“ - Христо Иванов Димитров. Сватбата му с фолклорната певица Албена Вескова през 2005 г. е изключително колоритна и изцяло посветена на българския дух и обичаи, на автентичния ни фолклор. Младоженците, заедно с всички 400 гости на сватбата, облечени по стар български ритуал в народни носии, успяват да пресъздадат възрожденската атмосфера, бит, традиции и култура на нашия народ и да предложат един нов поглед върху българската история. Събитието предизвиква широк отзвук и така се заражда идеята за тази мащабна инициатива, която дава възможност на участниците в нея да се потопят в това необикновено преживяване, пренасяйки се 150 години назад във времето, времето на Възраждането.

Да се откъснеш от цивилизацията и съвременни я начин на живот, да посветиш три дни на едно преживяване, чрез което ще се докоснеш до българския фолклор и традиции, да се потопиш в магията на музиката и танците, облечен в народна носия, закичил китка в косите, усетил ритъма на стотици тъпани, гайди, кавали, които не само доставят вълшебство за сетивата, но и разказват за живота в Балкана.

Всички, които желаят да вземат участие в това неповторимо и уникално по рода си събитие, могат да се включат в него, като се съобразят с правилата и изискванията за неговото провеждане, чиято цел е да придадат автентичност и да пресъздадат атмосферата на българския бит от век и половина назад.

Този своеобразен преход назад във времето е и полет към бъдещето, защото народ, който не познава миналото си, няма бъдеще. Ние имаме своите здрави корени, ценности и обичаи, които можем да съхраним във времето и в сърцата си!

Станете част от тази магия и се включете в тридневния Фестивал на фолклорната носия в Жеравна, който по традиция се повежда в предпоследния уикенд на месец август.

22.09.2019