XXVI Международен фолклорен фестивал Варна Да споделим емоцията и да се насладим на фолклорните ритми заедно!

От 30 юли – 3 август за пореден път Варна ще бъде домакин на XXVI Международния фолклорен фестивал, който се провежда всяка година под различен надслов, но винаги свързан с дружбата и приятелството.

Фестивалът е поставил своето начало през 1992 година по инициатива на Община Варна и по традиция се провежда всяка първа седмица от месец август на сцената на Летен театър, сцена „Раковина“ и открити сцени. Неговата основна мисия е да ни потопи в магията на фолклорното изкуство, разкриващо ни душевното богатство и ценности на народите, да ни запознае с различните световни култури и да подпомогне изграждането на трайни междукултурни взаимоотношения, които са с висока обществена значимост и социално измерение.

Фестивалът се радва на широка публичност и безспорно това е едно от най- колоритните и атрактивни събития, представляващо своеобразен мост между народите и вълнуващо пътуване по света.

Право на участие в Международния фолклорен фестивал имат младежи и възрастни от цял свят, както и формации за автентичен фолклор.

От началото на провеждането на фестивала до сега, аплодисменти заслужиха над 200 фолклорни ансамбъла или 11000 танцьори от 50 държави на Европа, Америка, Азия и Африка. България се представя достойно от 56 любителски и професионални фолклорни ансамбли до момента, между които:”, ДАНПТ “Пирин”, ДАНПТ Филип Кутев “ ДАНПТ Тракия”, АНПТ “Загоре” и АНПТ “Странджа”.

22.09.2019