Това е отборен спорт, в който не присъства топка или друг спортен уред. Съществува вече над 2000 години, като се практикува както от мъже, така и от жени. Играе се в зала. От 1990 г. насам са се провели 13 големи международни състезания – 3 световни първенства, 7 турнира на Asian Games и 3 турнира на South Asian Games, като абсолютно всички са спечелени от един-единствен национален отбор. Можете ли да отговорите кой е този спорт и коя е държавата, която е тотален хегемон в него? Може би се затруднявате с отговора. Ние ще ви помогнем – спортът е kabaddi, а ако искате да се докоснете до най-силните играчи в него трябва да организирате пътуване до Индия. Това е държавата, която е безапелационния №1 в света по kabaddi. Какво обаче всъщност представлява този спорт.

Отборите се състоят от по 7 играчи, а теренът, на който се играе е разделен на две половини. Всеки отбор има по един нападател, който атакува полето на съперника. Целта му там е да докосне колкото се може повече от противниковите състезатели. Ако докосне например 3-ма, то нападението завършва с 3 точки за отбора му. Докато атакува обаче…няма право да диша, а трябва постоянно да вика “kabaddi, kabaddi, kabaddi”, като накрая е нужно и да се завърне в своето поле. Целта на защитаващият се тим пък е да събори нападателя на съперника на земята, принуждавайки го да вдиша. При този случай нападението завършва с 0 точки. Звучи ви лудо, нали? Точно така е, но именно това прави спортът много атрактивен и повишава популярността му с всяка изминала година. Ако пътувате до Индия, то честа гледка, на която ще се натъкнете е как деца играят kabaddi на улицата. Спортът се практикува и в часовете по физическо, а от няколко години в страната вече има и професионална лига с 12 клуба. Мачовете се играят пред препълнени зали с хиляди зрители и невероятна атмосфера, а състезателите подписват договори за доста значителни възнаграждения.

Сред другите страни, в които спортът е популярен са Пакистан, Бангладеш, Иран, Тайланд. В последното световно първенство участваха дори държави като САЩ, Англия, Полша, Австралия, Япония, Кения и Аржентина. Индия обаче разбива всички по пътя си откакто съществуват международни състезания в този спорт.

Въпреки силата на Индия обаче, kabaddi не е най-популярния спорт в страната. На върха стои крикета. Ако вземете виза за Индия ще се убедите, че почти няма индиец, който да не се вълнува от този спорт. Страната не е чак такъв хегемон, както в kabaddi например, но е сред най-добрите в света заедно с Австралия, Нова Зеландия, Англия, Пакистан и Шри Ланка. В своята история Индия има две световни титли през 1983 г. и 2011 г., един сребърен медал през 2003 г. и три бронзови отличия през 1987 г., 1996 г. и 2015 г.

Местните звезди по крикет пък са истински милионери и национални герои. През тази година например, настоящият капитан на националния отбор на Индия по крикет Virat Kohli беше поставен от списание Time сред стоте най-влиятелни хора в света. В своята класация за 2017 г. пък Forbes нареди Kohli сред топ 10 на най-ценните брандове сред спортистите, като индиецът изпреварва световни звезди като футболистът Lionel Messi, голфърът Rory McIlroy и баскетболистът Stephen Curry.

Продължаваме с хокей на трева – друг спорт, много обичан от индийците, в който страната е сила. В настоящата световна класация Индия се намира на 6-о място. Мъжкият национален отбор може да се похвали с 8 олимпийски титли и една световна, като освен това има още десетки отличия в различни международни турнири и състезания. В местната лига по хокей на трева участват играчи от целия свят, а мачовете се играят пред хиляди зрители. Така например стадионът на отбора Punjab Warriors има капацитет от 30 000 места и често е пълен до краен предел.

И за край ще споменем нещо, което вече със сигурност не трябва да се пропуска, ако пътувате до Индия – слонско поло или поло върху слонове. С помощта на специални стикове играчите се опитват да вкарат топката във вратата на съперника, като яздят истински слонове. Спортът се практикува в индийския щат Rajasthan, а едва ли е нужно да ви убеждаваме, че е невероятно атрактивен.

Слоновете, между другото, са част от индийската култура от незапомнени времена. В град Jaipur се провежда ежегоден Слонски фестивал, на който, освен поло върху слонове, може да се види парад на рисувани слонове, дърпаница със слонове и слонски конкурс за красота. Трудно е да кажем какви са точно критериите, по които се оценяват кандидатите, за това просто ще ви препоръчаме да пътувате до Индия.

22.09.2019