Великобритания или както е известна няколко века, като Повелителката на моретата привлича като магнит туристи от цял свят. Тук сме се постарали да съберем десетте най-интересни и популярни забележителности и дестинации на мъгливият остров, колкото и да е условно на фона на безбройните интересни места.

Стоунхендж е може би най-известният каменен паметник в света. Учените предполагат, че е посветен на слънцето, като повече от 2 века се развиват различни теории и водят спорове. Намира се в графство Уилтшир. Изграден е от 30 каменни стълба с височина над 3 м и тежащи повече от 26 тона.

Абатство и замък Уестминстър са комплекс от сгради в центъра на Лондон. В замъка е разположен английският парламент затова също е известен и като Камарата на парламента. Долепено до него е и едноименното абатство, където последен дом намират много от английските крале.

Един от най-големите музеи в света е Британският музей. Той съхранява повече от 6 млн. артефакти от цял свят, разделени по отдели. Тук се пази и един от най-известните артефакти – Розетският камък, с помощта на който са разчетени египетските йероглифи.

Лондонската кула е един от символите на Лондон и Обединеното кралство. Тя се намира на брега на река Темза, недалеч от Тауър бридж. Тя представлява внушителен замък, сега превърнат в кралска резиденция. Ежегодно се посещава от милиони туристи.

Музеят на Виктория и Албърт е изключително богат музей за декоративно и приложно изкуство. Много удобен е за посещение защото се намира до спирка на метрото. Кръстен е на кралица Виктория и съпругът и принц Албърт. Разполага с повече от 4 милиона експоната разположени в повече от 140 зали.

В Природонаучният музей в Лондон е представено развитието на животинските и растителните видове от древни времена до наши дни. Има богата експозиция на динозаври в естествени размери, които могат да бъдат разгледани и от високо посредством специални пешеходни скелета.

Замъкът в Единбургсе намира в Шотландия и е една от най-посещаваните забележителности там. Разположен е върху стръмна и непристъпна вулканична скала. Смята се, че е построен през 12 век и дълго време е бил резиденция на шотландските крале.

Катедралата Сейнт Пол е една от най-големите катедрали в света и една от най-големите забележителности на Лондон. Съвременната катедрала е издигната на мястото на друга изгоряла по време на големият пожар в Лондон през 1666 г. Архитект на новата сграда е сър Кристофър Рен.

Лондонското око, построено в чест на новото хилядолетие е най-голямото съоръжение от този тип в Европа. Завъртането на виенското колело е за около 30 минути и от прозрачните кабинки се разкриват невероятни гледки от Лондон.

Бъкингамският дворец е дворецът, в който живее кралското семейство. Обявен е за дворец от кралица Виктория в далечната 1837 г. Използва се за посещение на държавни глави и други случаи свързани с кралското семейство.

02.06.2021