САЩ е третата по големина и по население страна в света, което предполага, че е пълна с природни и исторически забележителности. Затова да се изберат десетте най-популярни не е лека задача, а и никога няма да бъде точно в зависимост от предпочитанията и интересите на любознателните туристи. Въпреки всичко от екипа на Patuvane.info се спряхме на следните:

Намиращата се в Ню Йорк Статуя на свободата е един от символите на САЩ. Тя е подарък от Франция по случай 100 години от независимостта. Тя има височина близо 100 м, заедно с пиедестала. В създаването и участва и Густаф Айфел, създателят на Айфеловата кула в Париж.

Белият домдруг от символите на САЩ, където живее президента на страната и понастоящем, най-важен човек в света. До 1901 г. сградата е имала много имена, докато президента Теодор Рузвелт не и дава името Белият дом. Той разполага със 132 стаи, разположени на шест етажа.

Разположеният на река Колорадо,  Гранд Каньон, може да изуми всеки с невероятните си гледки и причудливи форми, разположени на площ с дължина почти 380 км и ширина 30 км. Ежегодно Гранд каньон е посещаван от милиони туристи, обикновено идващи от столицата на хазарта – Лас Вегас.

Столицата на хазарта е разположеният в пустинята Невада, град Лас Вегас. Кипящият от развлечения град привлича туристи от цял свят, като човек придобива усещането, че е в приказките. Безбройните тематични казина допълват картината на един умален модел на света.

Национален парк Йелоустоун е може би първият национален парк в света, създаден през 1872 г. На територията на парка има около 300 гейзера. Площта на парка е 8983 кв.км. Смята се, че природният парк е един от най-големите супер вулкани на земята.

Дисниленд във Флорида или известен още като Вълшебното кралство е най-големият атракционен парк в света.  Разположен е само на 4 км от Орландо и е на площ 100 кв. км. На територията на парка има 24 хотела и се посещава годишно от 70 милиона туристи.

Мостът Голдън гейт се намира в град Сан Франсиско и е едно от чудесата на инженерната мисъл на 20-ти век. Той е дълъг 2,7 км, а най-високата му точка е с височина 227 м. Двете основни колони на моста са на разстояние 1280 м. Стоманените въжета спуснати от тях са с диаметър 92 см и са изплетени от 27500 стоманени нишки.

Хонолулу е столицата на Хавайските острови. Разположен е на остров Оаху известен с невероятната си 200 километра плажна ивица, рай за сърфистите. Недалеч от града е и световноизвестният вулканичен кратер Деймънд Хед.

Аляска е полуостров и щат в САЩ, останал още в голяма степен недокоснат от човека. Богат на природни ресурси и красиви гледки. На територията на щата е и резерват “Полуостров Аляска” създаден през 1980 г. В Аляска се намира и Ледниковият залив с 16 огромни ледника.

Столицата на щата Илиноис е град Чикаго, един от най-емблематичните американски градове. Интересно е да се спомене, че там е построен първият небостъргач. Той е разположен на езерото Мичиган, едно от групата на Великите езера. Градът е богат на забележителности, паркове, театри и ресторанти.

10.06.2021