Столицата на Китайската народна република Пекин е красив град с много забележителности и впечатляващи кътчета. Огромните сгради със смесица от различни архитектурни стилове сякаш закрилят лабиринта от тесните улички в старата част на града, където разходката с рикша напомня за романтичното минало. А  Величественият забранен град до площад „Тянанмън“ е наречен така, защото в продължение на 500 години обикновени граждани не са могли да влизат в Императорския двор.

Израз на радостта на китайците от домакинството на Летните олимпийски игри през 2008 г., е построяването на Националния стадион в Пекин. През 2015 г. е обявено решението за провеждане на Двадесет и четвъртите зимни  олимпийски игри през февруари 2022 г. пак в Китай. Националният стадион  в Пекин става единствения стадион, който ще е домакин както на Летните, така и на Зимните олимпийски игри. Мястото му е в очарователен парк, а проектът за строителството е възложен на швейцарска архитектурна фирма през април 2003 г.

Известния китайски архитект Ли Синганг, за когото „процеса на проектиране е пътуване, търсещо единствено и перфектно решение“, е поканен да бъде част от екипа за осъществяването на този грандиозен проект. В стремежа си да създадат нещо ново и нестандартно, създателите на архитектурния проект стигат до идеята за „птиче гнездо“ на формата на стадиона. През 2003 г. върху площ от 204 278 км. м започва строителството на стадиона.

Първата фаза в строителството включва изграждане на бетонна носеща конструкция върху бетонни основи. След това се инсталират извитите около стадиона секционни стоманени рамки, които заварени образуват околната структура на „гнездото“. Вътрешната част, отстояща на 50 фута оформя местата за сядане, които са 80 хиляди като най-отдалечената седалка е на 140 м от централното поле.  Преплетените структурни елементи на фасадата създават единна повърхност, върху която другите елементи са подредени по хаотичен начин, за да не се чувства разликата между първичната и вторичната структура.Двадесет и четири колони с ферми, всяка от които тежи 1000 тона, обхващат вътрешната част.

В процеса на строителството е премахнат проектирания прибиращ се покрив като така сградата е олекотена и по-издържлива на сеизмична активност. Но все пак горната част на покрива е променена така че да предпазва посетителите от атмосферните влияния. Източната и западната трибуна на Националния стадион са по-високи от северната и южната, за да се подобри видимостта. В близост до стадиона е разположен колектор за дъждовна вода, която след пречистване се използва вътре и около него.

Тръбите, поставени под игралната повърхност събират топлина през зимата, за да затоплят пространството, а през лятото го охлаждат. В строителството на Националния стадион в Пекин участват около 17 хиляди строителни работници, а всичките 121 хил. тона стомана са произведени в Китай.Само месец преди официалната церемония по откриването на 28 юни 2008 г., е положено тревното поле на площ от 7811 кв.м.

И въпреки че консултантът по дизайн Ай Вейвей изразява своето виждане за стадиона като част от“преструвана усмивка на лош вкус“, това е едно грандиозно творение на човешкия ум и ръце. Националният стадион в Пекин става домакин на церемониите по откриване и закриване на атлетичните събития и футболния финал на Летните олимпийски игри през 2008 г. Търговският център и хотел, построени съвсем близо до стадиона предлагат впечатляваща гледка , особено вечер, когато светлините отразяват цялата му хубост.

След приключване на Летните олимпийски игри, на територията на Националния стадион в Пекин  се провеждат различни събития като футболни събития, карнавал на автомобилите през 2009 г., серия от моторни състезания през 2014 г. Концертът на американската звезда от китайски произход Leehom Wang през 2012г. е бил впечатляващ, а през 2010 г., стадионът е превърнат в тематичен снежен парк.

Церемониите по откриването и закриването на Зимните олимпийски игри през февруари 2022г.отново ще бъдат на Националния стадион в Пекин като участие ще вземат около 90 страни със 109 събития в 15 дисциплини и седем спорта. Освен това ще има седем нови състезания-единичен бобслей за жени, смесени отборни състезания със ски свободен стил, ски скокове, сноуборд крос, смесена щафета в шорттрека-смесено пързаляне на къса писта, въздушно състезание за мъже и жени. Домакините са осигурили местата за провеждане на всички състезания.

В Пекинския национален център по водни спортове, наричан още Воден куб, ще се състои състезанието по кърлинг-спортна игра върху ледена пързалка.  Пекинския национален закрит стадион, имащ форма на ветрило и капацитет 20 хиляди души е предвиден за хокей на лед.Така нареченият Столичен стадион ще бъде домакин на фигурното пързаляне и шорттрек. Големите въздушни събития на Зимните олимпийски игри през 2022 г. ще бъдат на спортния стадион Big Air Shougang.

А за алпийските дисциплини е курорта Янцин в едноименната област, който е разположен на 1200 м надморска височина със седем състезателни писти с наклон до 68 градуса. Тук е и Националния център за плъзгане с писта за бобслей, санна и скелетна писта с 16 криви с различни ъгли и наклони. А в град Джангжиаку, провинция Хъбей, на 220 км от центъра на Пекин ще се провеждат състезанията по ски скокове, биатлон и сноуборд.

Новото на Зимните олимпийски игри е, че храната на участниците и сервирането й ще бъде автоматизирано-едно огромно научно постижение.А патицата по китайски е едно от емблематичните ястия за столицата на Китай.

Двадесет и четвъртите зимни олимпийски игри през февруари 2022 г.са едно очакване на своеобразни състезания на най-добрите на планетата Земя.

18.01.2022