Китай е огромна страна, разположена в Източна Азия и считана за наследник на една от най-старите цивилизации в света. Още от древни времена китайската наука е била напредничава-откритието на барута, компаса и хартията, са нейно дело. Освен това в Древен Китай са измислили незначителните на вид  четка за зъби, тоалетна хартия, кибрит, а също и различните видове игри и спортове като играта на карти, доминото, маджонг и футбола. Дългата и интересна история на страната е оставила много забележителности, с някои от които ще ви запознаем.

1. Великата китайска стена е най-значимия символ на Китай. Тя е сред най-дългите обекти в света, направена от човешка ръка, простираща се през Южен Китай на 6350 км от Лоп Нур на запад до Шанхайския проход на изток като някои фрагменти датират от 221 г. пр. н. е. от императора на династията Цин.

2.Забраненият град представлява град в града в центъра на Пекин и е смятан за земно копие на жилището на Небесния император. Този невероятен дворцов комплекс е строен 14 години през 15 век от 100 хиляди майстори и 500 години е бил забранен за обикновения китаец. В забранения град са изградени 800 дворци, 75 административни сгради, множество библиотеки, ателиета, павилиони, беседки, градини и дворове, отделени от външния свят с дълга 3400 м червена стена, висока 11 м и широка 8 м. Броят на стаите в комплекса е 9999, тъй като според китайците само боговете могат да притежават дворец с 10 хиляди стаи.

3. Най-голямата статуя на Буда в света е в планината Лешан и е мястото, където будизмът се установява за първи път. През 713 г. монах на име Хай Тонг започва извайването на високия 71- метров Буда, с рамене, широки 28 м и с пръсти, дълги 3 м.

4. Глинената армия от 8 хиляди войници в гроба на първия император на Китай в град Сиан, е „една от най-универсални и красиви творби на изкуството, които някога са били създавани“.Всичките войници са моделирани в естествен ръст, някои придружавани от коне и държат мечове и копия, за да пазят некропола на императора. Всички те са автентични с различни лица, дрехи, оръжия и прически.

5. Дворецът „Потала“ в Лхаса е манастир, крепост и палат с хиляда стаи. Издигнат на върха на хълм на 130 м над долината, за да се гарантира, че само истински вярващите ще се изкачат до тази височина. Петият Далай Лама и духовните му наследници, преподавали ученията на Буда и живели там. Удивителната сграда от бял камък с очертани в черно прозорци всява страхопочитание, а мавзолеят е разточително украсен със злато и други скъпоценни материали.

6. Храмът на Нефритения Буда в Шанхай е построен през 1882 г., за да бъдат съхранени двете скъпоценни нефритени статуи на Буда, донесени от Бирма.Както седящия с височина 1 м, така и  полегналия Буда с размер 2 м, са издълбани от цял къс бял нефрит, който е два пъти по-здрав от стоманата.

7. Кулата на Жълтия жерав в Ухан, построена през 223 г. сл. Хр.,  е една от най-известните забележителности на Китай. Разположена на висок хълм сред живописна природа, пететажната кула с височина 51,4 м, е уникална комбинация от уменията на човешката ръка и въображение. Всеки от етажите има тематична насоченост, а пред сградата е скулптурата на двойка жерави като символ на изпълнените желания. 

8. Впечатляващите скални фигури отпреди 1200 г. в Дадзу близо до град Чунцин, са изсечени в скалите на планината Биодин от будистки монаси по време на династията Тан. Композицията съдържа около 50 хиляди статуи с над 100 хиляди китайски символа, образуващи надписи и епиграфи.

9. Планината Хуаншан, формирана преди 100 млн. години се намира в южната част на провинция Анхой в Източен Китай. Тя е като природно произведение на изкуството, известно на хората от векове и обезсмъртено от поети и художници.Някои от високите над 1000м върхове са стройни и красиви, други са скалисти и величествени като всички са покрити с множество дървета. Природата е моделирала дървета, израснали в пукнатини на скалите или висящи по ръбовете на отвесни стени, надвесени над дълбоки тъмни долини, което придава митичност на обстановката.

10. Хонконг е оживен, многолюден и забързан град, в който Изтокът се смесва със Запада и предлага огромно разнообразие от преживявания. Хонконг включва 262 островчета и полуострова в Южнокитайско море. Името му означава „ароматно пристанище“ и идва от търговията с ароматни продукти от дърво и благовония , извършвани на най-големия от островите. Днес,  Хонконг е административен район на Китай, действащ под лозунга „Една държава-две системи“ като запазва капиталистическата си икономика и не е подложен на ограниченията, валидни за другите райони на Китай.

27.01.2022