Град Лориан е оживено френско пристанище на южното крайбрежие на Бретан. Основни занимания на жителите на Лориан са риболовът,транспортиране на товари, ваканционни разходки с яхти и туризъм.

Но Лориан е известен с провеждащия се всяко лято от 1971 г. Келтски фестивал.Събитието е празненство на келтската култура и привлича изпълнители и зрители от келтски общности от Бретан, Корнуол, Ирландия, Уелс, о. Ман, Шотландия, о. Кейп Бретон, Астурия и Галиция. Към тях се присъединяват хора от цял свят, които се гордеят с келтските си корени, а също и много други, увлечени от пъстротата на фестивала и градът става домакин на около 800 хиляди посетители.

Всичко започва в съботния ден вечерта на края на месец юли, когато в рибарското пристанище на град Лориан се провежда традиционната бретонска вечеря, съпроводена с вдъхновено изпълнение на моряшки песни и популярна моряшка музика. На следващия ден, през града преминава весел парад с участие на хиляди всеотдайни келти-танцьори в национални костюми,певци, музиканти и гайдарски оркестри. След това Пар дьо Мустоар се превръща в домакин на надсвирване с гайди на групи и индивидуални изпълнители от Бретан.

Следващата седмица е време за организирани прояви на майсторски класове от цигулари,арфисти, акордеонисти и гайдари, които още от сутринта радват жителите и гостите на града със своите изпълнения. В центъра на град Лориан се появява така нареченото Келтско село, където могат да се видят Център за информация, занаятчийски произведения, облекло, храна,бретански специалитети и напитки.

Вечерите са изпълнени с големи оркестрови и рок концерти, а също и със зрелищните „Вълшебни нощи“, представляващи комбинация от танци,изпълнения на прочути гайдари и впечатляващи фойерверки. Баровете и клубовете работят до късно през нощта. Кулминацията на фестивала е в края на седмицата, когато вечерта на рибарското пристанище се изнася изумителен концерт от най-добрите фолклорни и рок музиканти на Бретан.

Така че автентичното келтско веселие в град Лориан е нещо, което заслужава да се види.

15.04.2022