Макар и леко тривиално, ще започна своя разказ за този уникален град така: Рим е столица на красивата Италия и област Лацио. Разполага се уютно и живописно на реките Аниене и Тибър. В далечно минало Рим е бил столица на прослувутата Римска империя, за която никой няма да оспори, че безспорно е най-голямата, най-могъщата и най-дълго съществувалата империя в западната цивилизация. Освен това градът е бил средище на Древен Рим, по-късно и на Папската област, на Италианското кралство и на Италианската република.

Сърцето на Рим тупти вече в продължение на 2800 години. Освен с истинското си име, Рим е популярен и като „Вечният град“, „Превъзходен град” и „Градът на Седемте хълма“. Територията на Рим заема общо 1 285 кв.км., като земите се простират чак до бреговете на Тиренско море. Една от спецификите на Рим са онези големи дървета, които с високо издигнатите си гъсти корони успяват да придадат чудата красота на улиците му.

В Рим един от главните и водещи отрасли на икономиката е туризмът, но освен него силно развити са въздухоплаването и банкерството. Не може да не се изтъкне блестящата подробност, че историческият център на града е част от културното наследство на ЮНЕСКО и тази чест му е присъдена заради изящните статуи, прелестните му дворци, базиликите на хиляди години и древноримските руини. Историята на Рим започва да се пише с възникването на първоначалното селище на Седемте хълма срещу брода при Изола Тиберина: Авентин, Палатин, Капитолий, Квиринал, Целий, Виминал и Есквилин.

Аналите разказват, че през април 753 г. пр. Хр. Ромул основава града, след като убива брат си Рем. Развитието на Рим е стремглаво и неговия връх е по времето на Марк Аврелий – 161-180 г. сл. Хр. Както древния град, така и днешният Рим е основан на същите седем хълма. Централният район се нарича Кампо Марцио и е кръстен на бога на войната Марс. Точно там са се намирали лагерите за тренировки на войската. Освен това, там са концентрирани и много от популярните забележителности.

Няма да е пресилено ако се каже, че Рим притежава от всичко: той има своята папа, популярен е с именитите си художници, владетели, поети, любовници, дизайнери, полента. Освен това Рим е мястото, където спокойно можете да се поглезите с удоволствията като първокласната храна, изящните вина, пазаруване, изкусителния сладолед, пенливото капучино и какво ли още не. Сякаш като някаква орис от дълбока древност, Рим е привличал и привлича хора в продължение от над 2000 години. Този град заема челна позиция в класацията на най-романтичните и най-величествените градове в света. Рим притежава онази еклектична и атрактивна смесица от грандиозни исторически и архитектурни забележителности и шумен и динамичен живот.

Разходката по улиците на града е своеобразно пътуване във времето и точно заради това си заслужава да бъде опознаван бавно, човек да се връща в него отново и отново, да бъде частица от разноликата тълпа. Списъкът с места за посещение не е никак кратък, но в него най-силно изпъкват Колизеумът, Ватиканският музей, дворецът Дория, Римският форум, площад Испания, фонтанът ди Треви, Императорски форуми, Циркус Максимус, Капитолий, стената на Аврелиан, Баните на Каракала, Националният паметник на Виктор Емануил II, Траяновата колона, Пантеонът,  площад Навона, площад Венеция, пирамидата на Цестий и други. И да започнем нашият кратък обзор на забележителности с може би перлата в короната на Рим - базиликата Св. Петър.

Това историческо и архитектурно бижу е най-известният образец на ренесансова архитектура, както и най-голямата църква в света. Хората, вдъхнали живот на този шедьовър, са Микеланджело Буонароти, Карло Мадерно, Донато Браманте и Джовани Бернини. Смята се, че гробът на свети Петър се намира под разкошния олтар в храма. Музеите на Ватикана са изключително популярна забележителност и са в списъка на най-посещаваните музеи в света. Пинакотеката е посветен на творчеството на художници като Караваджо, Леонардо да Винчи и Рафаело. Пио-Климентовият музей функционира в името на скулптурата.

В Грегорианския египетски музей може да се разгледа богата експозиция на артефакти и мумии от Асирия, Месопотамия и древен Египет. Музеят с географските карти разполага с обширна колекция от карти от цялия свят. Популярната Сикстинска капела впечатлява с великолепните си фрески и стенописи, които Микеланджело рисува в продължение на 10 години. Няма как да сте в Рим и да не посетите Колизеумът. Това е най-големият и великолепен амфитеатър в древен Рим, строежът на който започва през 70 година и продължава в течение на десет години. В миналото арената му се е използвала за възстановки на битки, лов на животни, гладиаторски борби и други зрелища, на които да се наслаждават всички онези до 50 000 зрители, които може да побере. След Ранното Средновековие Колизеума често сменя функциите, като е бил седалище на религиозен орден, укрепление, християнски храм и жилищна сграда.

Отдайте значимото и на замъка Сант Анджело. Това архитектурно бижу е построено по времето на император Адриан, за да изпълнява ролята на гробница за семейството му. И той, също като Колизеума, е изпълнявал функциите на укрепление, папска резиденция, затвор и хранилище на папските ценности. В наши дни замъкът Сант Анджело е музей, а експозицията му е посветена на картини, скулптури и антики. От архитектурна гледна точка, замъкът “Сант Анджело” е считан за изключително интересна сграда - формата му е цилиндър, поставен върху квадратна основа.

Кой не е чувал за един от най-популярните фонатни в света -  фонтан ди Треви. Той се намира на площад, който е пресечна точка на три улици. Изключителна рядскот е да бъде видян без хора около него, но винаги впечатлението което оставя, е зашеметяващо. Не пропускайте да отдадете значимото и на Римският форум. Тези останки от сърцето на древен Рим включват храмове, арки, сенатът, държавният архив, базилики, трибуна за произнасяне на речи – разказвачи на историята на форума, когато е бил разцвета на Рим и тук се е развивал общественият, политическият и търговски живот на града.

Не трябва да се съмнявате, че площад Навона е един от най-красивите площади на Рим. Преди това място да се превърне в площад, там е имало стадион, на който са се гледали филни и са се провеждали състезания. Днес на площад Навона са разположени три красиви фонтана – фонтанът на четирите реки, фонтанът на Нептун и фонтанът на Мавъра. Испанските стъпала - 138 стъпала, свързващи площад “Испания” и църквата “Тринита дей Монти”. От тези стъпала се изливат съседните улички, по които са накацали бутиците на световноизвестни модни марки. Седнете на тях, отдъхнете си, насладете се на елегантно облечените италианки, но запомнете - напитки и храна не са разрешени.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Рим (Roma)