Рим (Roma)

Информация | Kарта
seen
13798
facebook
Рим (Roma)

От 2500 години насам императори, папи и гражданите от различни епохи оставят своя отпечатък върху Рим. В резултат на това градът се е превърнал в един оживен музей на открито.

Рим е столицата на Италия и област Лацио. Разположен е на реките Тибър и Аниене. Бил е столица на Римската империя, най-могъщата, голяма и най-дълго просъществувалата империя в класическата западна цивилизация.

Според легендата Рим е основан от братята Ромул и Рем, които са отгледани от вълчица. Според тази легенда братята основават града на 21 април 753 година пр.н.е.

Няколко века по-късно Рим вече е силна държава и влиза в спор с другата сила на Средиземно море - Картаген. С Картаген се водят три тежки войни и Рим става пълновластен господар на Средиземноморието. Следват векове на просперитет и растеж и Римската република прераства в Империя простираща се от Британия на север до пустинята Сахара на юг.

През 4 в. от н.е. под напора на варварските племена за по добро управление на Империята тя се разделя на две части. Западна Римска империя със столица Рим и Източна Римска империя със столица Константинопол. Западната империя престава да съществува през 476 г., когато е свален последният император Ромул Авгостул и символите на императорската власт са изпратени в Константинопол. Източната Римска империя просъществува до 1453 г. с превземането на Константинопол от османците.

След края на Западната Римска империя Рим става столица на Папската държава - Ватикана до присъединяването на града към обединена Италия на 20 септември 1870 г.

, анклав в Рим, е суверенна държава, седалище на Римската католическа църква и папата.

Рим е най-големият град в Италия и един от най-големите европейски градове с площ от 1 285 кв. км. Предградията му достигат до Тиренско море. В границите на града населението е около 2,5 милиона жители; почти 3,8 милиона живеят в района на Рим.

Снимки Рим (Roma)
На тази страница може да намерите галерия от изображения от Рим (Roma). Снимки от Рим (Roma) и нейните забележителности. Информация, снимки и картинки от природни и исторически забележителности.
Изглед към фонтан Ди Треви
Рим - арката на Константин
Базилика Свети Петър в Рим
Рим - Колизеумът от вътре
Рим - форумът
Рим - Испанските стъпъла
Рим -изглед към Свети Петър
Рим - изглед от Колизеума
Рим - изглед от Колизеума
Рим - Пантеонът
Рим - Площад Навона
Рим - Замък Сант Анжело
Рим - Траяновата колона
Ватиканът - Рим - площад Свети Петър
Рим - Театъра на Марцел
See video
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа
ясно небе
16.86 °C | ясно небе

Вятър: 1.5 m/s

Влажност: 72 %

Атмосферно налягане: 1026 hpa

Облачност: 0 %

google RSS