Скопие (Скопjе) е столицата и най-големият град в Република Македония, в който живее повече от една четвърт от населението на страната. Разположен е в северната част на страната, по двата бряга на река Вардар. От юг към града се спускат склоновете на планина Водно, а на север се виждат ридовете на Скопската Църна гора. От голямо стопанско и гражданско значение за Скопие е язовира на река Треска наричан езеро Матка, разположен югозападно от града. Античното име на града е Скупи, което за първи път се споменава от египетския географ Клавдий Птолемей. Градът е основан е през III в. пр.н.е., а през 164 г. пр.н.е. е завладян от Рим. Счита се, че името на града произтича от гръцката дума skopios, което означава кула, наблюдателница.

В своята многовековна история Скопие често пъти е бил разрушаван от военни походи или земетресения. Първото фатално природно бедствие, за което има исторически свидетелства, е от 518 г.

Градът е възстановен от Император Юстиниан I, който го превръща в търговско средище. През зимата на 593-594 Скопие отново е разрушен, този път от славяните. През 1555 г. Скопие попада в обсега на ново разрушително земетресение, а от 1569 г. е под Османско владичество.

След малко повече от сто години, през 1688 година по време на турско-австрийската война, градът е бил напълно разрушен и опожарен, но Османската империя го възобновява и превръща в един от основните стопанските центрове на империята. След края на Втората световна война Скопие се развива бързо, но на 26 юли 1963 г. градът преживява нова трагедия. Опустошително земетресение отнема живота на близо 1700 души, а около 80% от сградите са разрушени. За това трагично събитие и днес напомнят останките от старата жп гара, където стърчат полуразрушени стени и колони, и един часовник, спрял завинаги на 5 часа и 17 минути.

Днешната македонска столица Скопие е политически, икономически, академичен и културен център на Македония. Тук са съсредоточени главните производствени структури на страната, а по данни на Държавния завод за статистика на Република Македония през 2006 г.

Скопския статистически регион заработва почти половината от БВП на страната. Скопие е домът на Македонската академия на науката и изкуствата, Скопски университет „Св. Св. Кирил и Методий”, Национална и университетска библиотека, Народния театър, Драматичния театър, редица културно-исторически паметници, музеи и църкви. Старата и новата част на града се свързват от прочутия Камен мост, който датира от 6-ти век.

От лявата страна на Вардар е старата част на града, със своите калдъръмени улички и занаятчийски дюкяни, многобройни кафенета и ресторантчета, където освен известната скара може да се хапне и от прочутото "тавче гравче" (боб на фурна). Над чаршията на един хълм се извисява крепостта Скопско кале, от което се открива прекрасна гледка към цяло Скопие, а срещу него планината Водно. Из уличките на чаршията се стига до една от най-красивите архитектурни забележителности на останали от времето на Османското владичество – Мустафа паша джамия.

В турската баня, построена през ХV век, от 1948 г. се помещава "Арт галерия". От дясната страна на реката са останали големият търговски център, парламентът, правителствената сграда, старата жп гара, днес - Музей на град Скопие, търговският център известен като "Бевърли Хилс”, новата катедрала "Св. Климент Охридски" и площадът, заобиколен от приятни заведения.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Скопие