Средновековната крепост Скопско кале е едно от най-популярните места за посещение от туристите. Крепостта е разположена на високия рид Градище, в близост до Старата скопска чаршия и предлага панорамен изглед към града и към река Вардар. През летните месеци, в Скопското кале се провеждат редица културни мероприятия като концерти и театрални постановки.

Поради разположението си - най-високата точка на Скопско поле, мястото на крепостта винаги е било привлекателно за заселници. Археологически разкопки свидетелстват за съществуването на селища на това място още през неолита и ранната бронзова епоха - преди около 4000 години пр.н.е., а самата крепост е построена през VI век. Според археолозите, каменните зидове с височина 121 м., от които е изградено Скопското кале, са били взети от руините на древния град Скупи по време на управлението на византийския император Юстиниан I.

Днес, в района на крепостта е изграден парк, който служи за отдих и забавление, а във вечерните часове под звуците на македонска народна музика, посетителите могат да се насладят на прекрасната гледка към нощно Скопие.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Скопско кале - Скопие