Камен мост, една от основните забележителности на Скопие, е мостът на река Вардар, който свързва старата и новата част на града.

Според някой източници мостът е построен през VI-ти век, като в сегашния си вид той е бил издигнат върху старите основи по времето на султан Мехмед II през първата половина на XV век. Изграден е от добре оформени каменни блокове с 12 полукръгли арки. Тази монументална постройка е претърпяла значителни ремонти и обновления през вековете, но въпреки това първоначалната форма на Камен мост е запазена и до днес.

Поради липсата на достатъчно надеждни исторически извори, са се оформили две теории около въпроса кога точно е бил построен Камен мост. Някои твърдят, че зданието е построено през VI-ти век, след земетресението от 518 г., когато древният град Скупи е бил разрушен. По-вероятна обаче е втората теория, според която Камен мост е издигнат в периода между 1451 -1469 г., под патронажа на султан Мехмед II Завоевателя.

Днес за гражданите на македонската столица старият Камен мост на Вардар е не само постройката, свързваща двете части на града (стара и нова), а съкровена част от историята на Скопие и неговите жители.

Гласувай:
Рейтинг 3 от 1 гласа Камен мост - Скопие