Европа >> Македония >> Църкви и манастири в Македония >> Марков манастир и църква Свети Димитър

Марков манастир и църква Свети Димитър

Информация | Kарта
seen
2458
facebook

В близост до скопското село Сушица, в живописната долина на едноименната река се намира Марковият манастир с църквата посветена на Свети Димитър.

Входната врата на манастира е изградена от масивна дървесина. В манастирския двор, освен църквата, могат да се видят реставрирания стар конак, новите конаци, трапезарията, по чиито стени са запазени част от старите стенописи, помощни сгради с магазинни помещения, фурна, ракиджийница, кладенец и стара воденица.

Интересното е, че Марковият манастир е избегнал съдбата на много други манастири по тези земи, които са пострадали по време на Османското присъствие, и не е претърпял някакви сериозни повреди. Около 1801-1818 година игумен на Марковия манастир е известният възрожденец и книжовник Кирил Пейчинович, който пише там и своя сборник „Огледало”.

Църквата Свети Димитър е изградена от дялан камък и тухли, които са вградени под формата на интересни шарки, особено на олтарната апсида, в десет декоративни ниши. Основата на манастирската църква е във формата на кръст, вписан в правоъгълно пространство. Над централната част се издига купол, носен от четири каменни стълба.

Според надпис над южната врата от вътрешната страна на църквата, последната е построена през 1345 г. Впоследствие е обновена от крал Вълкашин, а е изографисана и напълно завършена от неговия син Марко в годините между 1366 и 1371.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS