Европа >> Македония >> Забележителности в Македония >> Музей на съвременното изкуство в Скопие

Музей на съвременното изкуство в Скопие

Информация | Kарта
seen
2037
facebook

Музеят на съвременното изкуство в е най-компетентната и важна институция в Македония по отношение на откриването, опазването и съхраняването стойността на изкуството и културата на нашата епоха. В музея е поместена ценна международна колекция, както и произведения, представящи съвременното македонско изкуство.

Наред със своите колекции, Музеят на съвременното изкуство в е домакин на редица културни събития и изложби.

Сградата на музея е построена през 1970 г. и представлява отличен архитектурен образец на късния модернизъм и символ на възраждането на Скопие след разрушителното земетресение от 1963 г. Проектът на сградата е дарение от полското правителство. Разположена на обща площ от 5000 кв.м, музейната сграда се състои от три свързани крила, в които се помещават зали за постоянни и временни изложби, зали за лекции, кино и видео презентации, библиотека, архив и др. Обширните паркови площи позволяват инсталирането на различни скулптурни проекти.

Богатият фонд музейни експонати е изложен в два обособени сегмента – международна и национална колекция. Международната колекция включва съвременни произведения на изкуството от цял свят и стотици експонати представящи изкуството на 50-те, 60-те и 70-те години на миналия век. Посетителите могат да видят удивителни творби на Андре Масон, Пабло Пикасо, Фернан Леже, Виктор Вазарели, Емил Фила, Георг Базелиц, Алберто Бури и др.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS