Прилеп

Информация | Kарта
seen
13599
facebook
Прилеп

Прилеп е четвъртият по големина град в Македония. Разположен е в северната част на котловината Пелагония, Южна Македония, на 129 км от столицата . Прилеп е наричан още „Градът под Марковите кули”, тъй като над него се извисява връх, на който е била изградена крепостта на Крали Марко. Прилеп е един от големите селскостопански центрове на Македония, прочут с производството на най-ароматния тютюн в региона. Също така, градът е известен със своите мраморни кариери.

Градът е основан върху руините на древния град Стибера. За първи път се споменава под името Прилеп през 1014 г. В периода от 1371 до 1395 г., по времето на крал Марко Мърнявчевич (Крали Марко) градът е столица на държавата му. През 19-ти век се оформя и днешният център със Старата чаршия.

В Прилеп могат да се посетят редица културно-исторически паметници. В местностите Бедем, Градище и Безистен и при древните селища Стибера, Алкомена, Керамия и Колобанса се намират останки от античния период, както и некрополи от преди римско и раннохристиянско време.

По-голяма част от забележителностите са от Средновековието. Такава е крепостта Маркови кули (10-ти век) заедно с малката църква „Свети Архангел Михаил” под крепостта, изградена през 11 век, а по-късно престроена в куполна църква. Забележителни са и църквите „Свети Димитър” от края на 10-ти – началото на 11-ти век, „Свети Петър и Павел” от 14-ти век, „Свети Никола”, която съхранява стенописи от 12-ти век, „Свето Преображение” и много други.

Близо до Прилеп се намира манастирът Трескавец с църквата „Успение Богородично“, в която са запазени фрески 15, 16 и 19 век., както и манастирската църква „Свето Преображение“ над село Зързе.

В Прилеп могат да се видят и паметници на мюсюлманската култура, каквито са Скършена джамия, джамията при Старата чаршия от 16-ти век и Часовниковата кула от 1858 г.

В града е разположено и германско военно гробище от Първата световна война, възстановено през 2009 г., в което почиват останките и на 60 български войници и офицери.

Снимки Прилеп
На тази страница може да намерите галерия от изображения от Прилеп. Снимки от Прилеп и нейните забележителности. Информация, снимки и картинки от природни и исторически забележителности.
Изглед от Прилеп
Прилеп - паметник на Александър Велики
Прилеп - център
Прилеп
Прилеп - дърво
Прилеп - църква
Прилеп - фонтан
Прилеп - изглед към планината
Прилеп - руини
Улица в Прилеп
Кула в Прилеп
Минаре в Прилеп
Прилеп
Изглед към Прилеп
Крепост Маркови кули - Прилеп
Маркови кули - Прилеп
Прилепска крепост
Маркови кули - бойници
Маркови кули - изглед към планината
Маркови кули - руини
Маркови кули - стена
Маркова крепост
Маркови кули - отбранителна кула
Маркови кули - Прилеп
Маркови скали - Прилеп
Маркови скали
Марковата крепост
Изглед от Маркови кули
Маркови кули - изглед към долината
Прилеп
Прилеп
Прилеп
Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
ясно небе
10.09 °C | ясно небе

Вятър: 3.1 m/s

Влажност: 50 %

Атмосферно налягане: 1023 hpa

Облачност: 0 %

RSS