Битоля (Битола) е вторият по големина град в страната, разположен в южната част на долината Пелагония, Югозападна Македония. Заобиколен е от планините Баба (Пелистер) и Нидже, а през него минава буйната планинска река Драгор. Битоля е културен, индустриален, търговски и образователен център.

В Античността днешна Битоля е важен град наречен Хераклея Линкестис. През 4 и 5 век е седалище на епископи и метрополити. В Битолския надпис на цар Иван Владислав градът е споменат като Битола.

В града има няколко църкви между които католическата църква и „Света Богородица”, построена през 1875. Заслужава си да бъде посетена и църквата „Свети Димитрий” от 1830 г. с невероятни икони и фрески, епископски трон изработен от дърво, арка с издялани фигури на Исус и апостолите. Впечатляващи са и запазените постройки от Османския период. Това са часовниковата кула, покритият пазар в центъра, турската баня, както и няколко джамии - Исак джамия, Бялата джамия и строената от прочутия майстор Синан - Яхдар кади джамия - и трите от 16-и век.

В Битоля се намира и най-старият театър в Македония от 19-ти век – Народен театър Битола.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Битоля