Kуманово

Информация | Kарта
seen
5273
facebook

Kуманово е третият по големина град в Македония. Разположен е в северната част на страната, на реките Кумановска (Койнарка) и Липковска, в котловината Жеглигово. Куманово е заобиколен от планини – на запад от Скопска Черна Гора, на юг от Градищанска планина и на изток от Манговица и Германска планина.

Първите сведения за града са в турски архиви от 1519 г. Днес, наред с модерните сгради, ресторанти, театри и спортни площадки, в Куманово са запазени каменни къщи от 19-ти век. Дори центърът на града е изпълнен с преплетени улички, които свързват малки къщи с керемидени покриви. Градският площад, както и някои ресторанти и други постройки, още носят отпечатъка на някогашна Югославия.

Забележителни са паметникът на четиритете полюса, къщата музей на Християн Тодоровски – Капрош, най–старата и голяма църква в града – Свети Никола, църквата Света Троица и др. На 30 км от Куманово се намира и един от най-важните символи на града – това е астрономическата обсерватория в Кокино, която е на около 4000 години и заема четвърто място в листата за стари обсерватории на НАСА.

Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
ясно небе
21.82 °C | ясно небе

Вятър: 5.7 m/s

Влажност: 37 %

Атмосферно налягане: 1020 hpa

Облачност: 0 %

RSS