Тетово е град в Северозападната Македония, разположен в подножието на Шар планина в Тетовско поле. През града минава река Пена.

Тетово е един от старите градове в Македония. Местна легенда разказва, че градът бил кръстен на легендарния герой Тето, който прочистил мястото на днешния град от змии. По време на Османската империя градът се е наричал Калканделен.

В Тетово се намира една от най-красивите джамии в тази част на Европа – Шарена джамия или Аладжа джамия, със своите забележителни интериорни и фасадни декорации, която е построена през 1833-34 година.

Запазена е и Турската баня, датираща от 15-ти век, която е трансформирана в художествена галерия през 1962 г., а през 1984 е обявена за културно наследство. Друг паметник на мюсюлманската архитектура е Арабати Баба теке, манастир на дервишкия орден, основан от Реджеп паша в края на 18-ти век.

На около 8 км от Тетово е и прочутият Лешочки манастир с църквите „Свети Атанасий” и „Света Богородица”. В двора на манастирския комплекс, до „Света Богородица”, се намира гробът на Кирил Пейчинович. Забележителна е и катедралната църква „Св. Св. Кирил и Методий”, построена през 1903 г. Трикорабната базилика е с един купол и кръстовидна основа, а фреските са дело на Данило Несторовски от 1924 г.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа Тетово