Охрид

Информация | Kарта
seen
16415
facebook
Охрид

Охрид е град в Югозападна Македония, разположен на живописния бряг на , върху вдаден навътре нос и на два хълма.

Бреговете на Охридското езеро са обитавани от праисторически времена. Археологическите находки говорят за селища още от периода на неолита. Според исторически източници, най-ранните известни обитатели на района на езерото Охрид са племена, известни като бригийци и енхелейци. За пръв път за селище на това място се споменава Лихнидос, който се намирал на един от най-важните пътища в древността - Виа Игнация, който е свързвал Драч със Солун и Цариград. Славяните започват да се заселват в областта през 6-ти век, когато Лихнидос е бил част от Византийската империя. През византийския период в околностите на града са построени много манастири и черкви.

Името Охрид се споменава за първи път в протокол от Църковния събор в Константинопол през 879 г. Тъй като старата част на Охрид се намира на билото на хълм, вероятно името Охрид е произлязло от славянските думи "во хрид", означаващи "на хълм", „на рид”.

Градът е известен със своите 365 църкви, по една за всеки ден от годината. Със своята природна красота и неповторимото очарование на старата част на града, Охрид е една от най-желаните дестинации за посетителите на Македония.

Снимки Охрид
На тази страница може да намерите галерия от изображения от Охрид. Снимки от Охрид и нейните забележителности. Информация, снимки и картинки от природни и исторически забележителности.
Изглед от Охрид
Охрид
Сгради в Охрид
Къщи в Охрид
Охрид и Охридското езеро
Охрид
Охрид
Робева къща в Охрид
Охрид
Охрид
Манастир Св.Климент - Охрид
Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласа
ясно небе
0.36 °C | ясно небе

Вятър: 0.82 m/s

Влажност: 91 %

Атмосферно налягане: 1021.2 hpa

Облачност: 0 %

RSS