Европа >> Македония >> Манастири >> Църкви и манастири в Македония >> Манастир Плаошник (църква „Свети Климент и Пантелеймон”)

Манастир Плаошник (църква „Свети Климент и Пантелеймон”)

Информация | Kарта
seen
6530
facebook
Манастир Плаошник (църква „Свети Климент и Пантелеймон”)

Днешната църква „Свети Климент и Пантелеймон” е завършена и осветена на 11 август 2002 г. Разположена е в богатата на археологически находки местност Плаошник, в старата част на Охрид. Църквата е посветена на Св. Климент Охридски, чиято инициатива е бил построеният през 893 г. на това място православен храм, върху останките на голяма петкорабна раннохристиянска базилика, и на Св. Пантелеймон, на когото е бил посветен първоначално този храм. След смъртта си през 916 г. Св. Климент е бил погребан именно тук.

След построяването си манастирът е бил многократно увреждан и възстановяван, докато през 15 век не е бил окончателно разрушен. По времето на Отоманската империя на мястото на манастира в Плаошник е била издигната известната Имарет джамия. Останки от Климентовата църква и гробницата на Св. Климент Охридски са открити през 1943 г., при археологически разкопки водени от проф. Димче Коцо. Фрагментите от намерените фрески се определят като част от три различни периоди на обновяване и разширяване на манастира.

При съвременната реконструкция на църквата от 2000 г. за образци за използвани църкви от Охрид и околността, които хронологически принадлежат на отделните периоди, в които старата църква „Свети Пантелеймон” е доизграждана.

Снимки Манастир Плаошник (църква „Свети Климент и Пантелеймон”)
На тази страница може да намерите галерия от изображения от Манастир Плаошник (църква „Свети Климент и Пантелеймон”). Снимки от Манастир Плаошник (църква „Свети Климент и Пантелеймон”) и нейните забележителности. Информация, снимки и картинки от природни и исторически забележителности.
Манастир Плаошник - Охрид
Плаошник - Свети Климент - Охрид
Гласувай:
Рейтинг 0 от 0 гласа
RSS