Главния площад /Plaza Mayor/ е внушителен площад със симетрична архитектура в центъра на Мадрид, изключително популярен сред туристи и местни жители, Историята на площада започва да се пише през далечната 1560 година върху място, което е било използвано за пазар. Фелипе II възлага на Хуан де Херера, архитектът на Ескориал, да го превърне във величествен площад, който да бъде лицето на града. Главният площад е завършен през 1617 година по време на царуването на Филип III, с размери 120 метра дължина и 90 метра широчина. Plaza Mayor е заобиколен от дървени сгради с височина от 1 до 6 етажа. Но като лоша поличба, през 1631, 1672 и 1790 година, пожар унищожава всичко и след всяко бедствие сградите са били реконструирани отново, като последната им реставрация е била по планове на Хуан де Вилянуева, който придава на градския площад обликът, който виждаме днес.

От своето създаване до днес централният площад Plaza Mayor е сцена на празненства, кориди, кралски коронации, та дори и на публични екзекуции. Капацитетът му позволя на 50000 зрители да се насладят на всяко едно забавление и зрелище, разиграло се там.

Една от двете забележителности, прославящи и привличащи посетители към градския площад Plaza Mayor е извисява бронзовата статуя на крал Филип III в самия му център. Конструирана е през 1616 година от италианския скулптор Джовани Де Болоня и неговия чирак Пиетро Така. През 1848 статуята е преместена от Каса де ла Панадерия на градския площад, като по същото време към декора му се добавят градини, които обаче през 1936 година биват премахнати. Именно Каса де ла Панадерия е най-видната сграда на целия градски площад, с общинска и културна значимост, седалище на влиятелната гилдия на пекарите. Проектът за изграждане на сградата е поверен на Хуан Гомез де Мора. Построена е през 1619 година, като след вторият пожар през 1670 година е реконструирана от Томас Роман, който възлага на художниците Клаудио Коело и Хосе Хименез Доносо да декорират интериора и фреските на фасада на сградата.

Всеки град има своите площади, но градският площад Plaza Mayor в Мадрид не е просто площад. Главният площад е просто площадът на площадите. Той е място, което е съхранило в себе си много истории и спомени, които разказва на всеки човек, решил да обогати обиколката си с посещение му.

Гласувай:
Рейтинг 5 от 1 гласували Главният площад - Мадрид